ep archivo   la consejera delegada de bankinter maria dolores dancausa presenta ante los medios los
Gabriel Luengas - Europa Press - Archivo

Bankinter ha disparat el benefici net dels nou primers mesos de l'any un 59%, fins als 685 milions d'euros, "malgrat assumir aquest any el pagament del nou impost al sector financer, que per a Bankinter va ser de 77,5 milions d'euros", segons ha assenyalat lʻentitat.

  • 7,64€
  • -1,90%

El marge d'interessos es va situar als 1.638,7 milions d'euros, un 53,8% més que fa un any, amb un marge de clients que ha crescut cada trimestre, fins al 3,03% al tancament del setembre, cosa que reflecteix "una bona gestió dels diferencials", ha precisat el banc.

El benefici abans d'impostos ha superat per primer cop la barrera dels 1.000 milions d'euros, concretament ha arribat als 1.003,6 milions, un 66,8% més que fa un any.

Pel que fa al marge brut, que engloba tots els ingressos, arriba als 2.005,1 milions d'euros, un 32,1% més que fa un any.

EVOLUCIÓ DE LES COMISSIONS

Les comissions netes suposen una contribució al marge brut, excloent-ne l'impost a la banca, del 22%. Les comissions percebudes pels diferents serveis operatius, d'assessorament o de gestió s'incrementen durant aquest període un 2,6%.

Les comissions pagades als socis del grup (agents financers i clients de Banca Partner) experimenten un creixement del 6,1%, atesa la bona evolució d'aquests negocis.

La diferència entre totes dues, les comissions netes, pugen el 30 de setembre fins als 459,1 milions d'euros, xifra que suposa un 1,5% de creixement respecte a la dada de fa un any.

I quant al marge d'explotació abans de provisions, arriba fins als 1.305,4 milions d'euros, un 51,3% més, després d'absorbir uns costos operatius que s'incrementen un 6,8% durant el període analitzat, a causa d'uns costos més grans d'administració i una retribució variable més gran de la plantilla.

El banc ha assenyalat en nota de premsa que "consolida al tancament del tercer trimestre de l'any la bona evolució que han experimentat les diferents línies de negoci al llarg de l'exercici, on s'evidencia el potencial de l'entitat per continuar creixent i aconseguint més grans" quotes de mercat i de beneficis: aquesta major activitat i un entorn més elevat de tipus han comportat millores en tots els marges del compte i en totes les ràtios: rendibilitat, capital i eficiència”.

ALTRES MÈTRIQUES DESTACADES

La rendibilitat sobre recursos propis, ROE, s'incrementa fins al 17,1%, sis punts percentuals més que fa un any, amb un ROTE del 18,2%, entre els millors dins del sector financer europeu.

Pel que fa a la ràtio de capital CET1 fully loaded, arriba al 12,5%, 4,8 punts percentuals per sobre del mínim regulatori exigit a Bankinter pel BCE, que és el menor entre la banca cotitzada a Espanya, del 7,73%.

Pel que fa a la ràtio de morositat, s'ha situat al 2,2%, 9 punts bàsics per sobre de la xifra de fa un any, “però força per sota de la dada mitjana del sector, que segons el Banc d'Espanya se situava el juliol al 3,5%. Tot i això, Bankinter millora la cobertura de la seva morositat fins al 66,2% al tancament de setembre", ha destacat el banc.

La ràtio d'eficiència "millora substancialment fins a situar-se a nivells principals dins del sector, un 34,9%, que suposa una substancial millora respecte a la mateixa dada d'un any enrere, que era del 43,2%. Posant el focus específicament a la ràtio d'eficiència del negoci a Espanya, aquesta se situa al 31,6%”.

I pel que fa a la liquiditat, l'entitat compta amb un volum de dipòsits que continua estant per sobre del volum de crèdits, amb una ràtio de dipòsits sobre crèdits del 104,9%.

EVOLUCIÓ DELS NEGOCIS

En el negoci d'Empreses, que continua fent la major aportació als ingressos del grup, "Bankinter enforteix la cartera d'inversió creditícia en un entorn complicat, gràcies al seu sòlid impuls comercial".

"Aquesta cartera de crèdit a empreses arriba als 31.300 milions d'euros, un 1,6% per sobre de les xifres de fa un any. A Espanya, el creixement és del 0,7%, que compara bé amb les xifres d'un sector que decreix al nostre mercat un -4,4% amb dades l'agost del Banc d'Espanya", ha destacat el banc.

Pel que fa al negoci de Banca Comercial, o de persones físiques, el creixement continua sent constant en tots els segments de clients, amb un patrimoni gestionat que suma en total de 99.400 milions d'euros, xifra que significa 9.500 milions més que el 30 setembre de 2022 , un 11% d'increment.

"El saldo de la cartera de comptes nòmina arriba al 30 de setembre als 13.400 milions d'euros, un 19% inferior al de fa un any, si bé una part d'aquesta caiguda es deu al transvasament de patrimoni cap a fons d'inversió i gestió patrimonial. D'altra banda, és ressenyable que el nombre de comptes s'ha incrementat un 4% durant el període, cosa que indica que aquest producte, líder en la seva categoria, segueix tenint gran poder d'atracció i captació de nous clients al banc", ha explicat Bankinter.

NEGOCI HIPOTECARI

Al costat de l'actiu, la cartera d'hipoteques residencials a tot el Grup Bankinter suma al tancament del setembre 34.500 milions d'euros, enfront dels 33.400 milions de fa un any, xifra que suposa un creixement del 3,2% durant els dotze últims mesos.

"La menor activitat actual del mercat immobiliari i, per següent, de l'activitat hipotecària, motivada sobretot per la pujada de tipus, s'ha traduït en una nova producció hipotecària per valor de 4.300 milions d'euros des del començament d'any, un 17% inferior respecte al mateix període del 2022, que va ser un bon exercici, si bé la dada és similar a la del mateix període del 2021", ha conclòs l'entitat.

contador