ep el consejero delegado y presidente de almirall carlos gallardo este viernes en la junta general
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Almirall va perdre 38,5 milions d'euros el 2023 (enfront del benefici positiu de 4,3 milions el 2022) a causa dels càrrecs per deteriorament associats al valor comptable de l'actiu intangible de Seysara. El resultat net normalitzat va ser de 16 milions d'euros. Difereix del resultat net principalment per l'ajust per aquest deteriorament de Seysara.

  • 9,39€
  • 0,00%

Les vendes netes de l'any passat van assolir 895 milions d'euros, xifra que representa un creixement interanual del 4%, impulsat pel bon comportament del negoci europeu de dermatologia, ha explicat la companyia en un comunicat emès aquest dilluns.

La companyia destaca el bon comportament del negoci de dermatologia

L'EBITDA total va ser de 174 milions d'euros, xifra que representa una reducció interanual del 12%. Això va deure's principalment a les inversions en el llançament d'Ebglyss i l'expansió d'Ilumetri, així com a la menor contribució d'altres ingressos en comparació amb l'exercici de 2022 (en concret amb les fites d'AstraZeneca i Covis), a més d'un marge brut lleugerament inferior i més despeses operatives.

Almirall va finalitzar el 2023 amb un deute net sobre EBITDA de 0,2 vegades, que la companyia ha qualificat com a "molt favorable malgrat les nombroses inversions en efectiu", com la recent adquisició de Prometax, l'acord d'ampliació d'Efficib/Tesavel, l'adquisició de Physiorelax, les fites d'Ilumetri i Klisyri, i el pagament inicial d'Isolex.

El marge brut del 65%, com ja s'havia previst, es va veure afectat per l'augment dels costos energètics i la inflació que va afectar els costos de compra de determinats materials.

La inversió en investigació i desenvolupament va ser de 111 milions d'euros, un 12% de les vendes netes el 2023.

Les despeses generals i d'administració es van situar en 422 milions d'euros, un 3% més, a causa del suport als llançaments recents i pròxims d'Ebglyss, Wynzora i Klisyri als EUA i de la implantació d'Ilumetri a nous països.

ESTIMACIONS

La companyia destaca que ha complert les seves estimacions financeres el 2023 i que “ha consolidat els bons resultats del seu negoci europeu de dermatologia”.

Pel que fa al 2024, estima un creixement de les vendes netes d'un dígit alt i d'EBITDA total entre 175 i 190 milions d'euros.

ACORD AMB NOVO NORDISK

Almirall ha anunciat també aquest dilluns la firma d'un acord de llicència exclusiva amb Novo Nordisk sobre els drets de l'anticòs monoclonal NN-8828, que bloqueja de la citoquina IL-21. Segons l'acord, Almirall obté els drets mundials per desenvolupar i comercialitzar aquest anticòs monoclonal en determinades indicacions, incloent-hi les malalties dermatològiques inflamatòries immunomediades.

Almirall assumirà el desenvolupament global de l'actiu per abordar malalties dermatològiques clau i la comercialització futura en aquestes indicacions. Novo Nordisk rebrà un pagament inicial, la quantitat del qual no s'ha revelat, així com pagaments addicionals per fites comercials i de desenvolupament i royalties escalonats en funció de les vendes mundials futures.

L'NN-8828 és un anticòs monoclonal 'first-in-class' en dermatologia amb alta afinitat per la citoquina IL-21 que ha estat desenvolupat per Novo Nordisk fins a la fase II en indicacions no dermatològiques. L'anticòs té el potencial d'inhibir les múltiples activitats biològiques induïdes per la IL-21 en cèl·lules del sistema immune i implicades en la fisiopatologia de nombroses malalties. Aquest mecanisme d'acció diferenciat converteix l'anticòs NN8828 en "una nova i prometedora opció" per al tractament dels trastorns inflamatoris i autoimmunitaris de la pell, ha dit Almirall.

"El 2023 ha estat un any important per a Almirall, durant el qual hem continuat consolidant la nostra posició de lideratge en dermatologia a Europa i hem avançat en el desenvolupament de productes innovadors amb un impacte tangible a la vida dels pacients", ha declarat Carlos Gallardo, president i CEO d'Almirall.

"Respecte al 2024, tenim confiança que tant els nostres actius com la nostra experiència continuaran impulsant el creixement de productes clau. (...) Confiem en la nostra capacitat per seguir incrementant els nostres ingressos i consolidar la nostra posició en el sector de la dermatologia. Seguirem explorant oportunitats externes per adquirir actius en fases primerenques i mitjanes, i continuarem avançant en el desenvolupament del nostre pipeline en fases inicials i avançades, amb un balanç sòlid i el nostre compromís ferm amb la innovació i l'atenció al pacient, estem preparats per mantenir un creixement sostingut a mitjà i llarg termini".

Noticias relacionadas

contador