- Els 'curts' s'han llançat contra Sabadell, BBVA i Bankia al sector financer
- També hi ha augments importants en Indra, Ercros, Siemens, Saeta Yield i Tubacex
Els 'curts' s'han mogut en les dues setmanes posteriors al referèndum il·legal de l'1 d'octubre. Tot i que no només en els valors més exposats a l'economia catalana. De fet, el títol més castigat per les vendes en curt durant les dues últimes setmanes ha estat Técnicas Reunidas, que al seu torn és la segona companyia més cotitzada després DIA.
En concret, l'agregat de posicions curtes s'ha incrementat en la companyia d'enginyeria per al sector petrolier en un 1,06% del capital fins al 13,99%, fet que suposa una inversió baixista de 200 milions d'euros enfront d'una capitalització de 1.440 milions, que s'ha desplomat un 33% en l'acumulat d'aquest any. La pressió és especialment forta per part d’AKO Capital, AQR Capital i AHL Partners, per sobre de l'1% en cada cas.
També ha estat important l'augment en quatre valors en pujar almenys un 0,5% del capital. En Indra han passat del 3,03% al 3,87%; en Ercros, de l'1,94% al 2,54%; en Siemens Gamesa, de l'1,31% a l’1,91%; i en Tubacex, de l'1,41% a l’1,94%. Per la seva banda, en Saeta Yield s'eleven del 0,2% al 0,63% i en Gestamp hi ha per primera vegada posicions superiors al 0,2%, nivell a partir del qual recopila aquestes inversions la Comissió Nacional del Mercat de Valors ( CNMV), aconseguint així el 0,4% del capital del grup d'automoció.
Les constructores i socimis també s'han vist pressionades pels baixistes. En Sacyr s'incrementen un 0,25% del capital fins el 4,03% i en OHL pugen un 0,09% fins al 6,83%. La constructora presidida per Juan Villar-Mir és el quart valor més pressionat pels 'curts', per detriment d'aquests, ja que es dispara avui un 40% en borsa després de la venda de la seva filial de concessions al fons australià IFM per 2.775.000 d'euros. També hi ha hagut augments en Axiare i Quabit.
Al sector financer els baixistes també intenten pescar beneficis en unes aigües revoltes per la crisi catalana. Especialment al Sabadell, on augmenten les posicions curtes un 0,18% del capital fins al 2,12%, en BBVA, amb un increment del 0,48% al 0,59%, i en Bankia, en què pugen un 0,04% fins al 4,12% del capital, màxims històrics al banc parcialment nacionalitzat.
Per la seva banda, les posicions curtes han augmentat en DIA, que segueix sent l'empresa més pressionada amb un 17,82% i ha patit el primer augment des de juliol. Així mateix, creixen en Pharma Mar, Cellnex, Exentis i BME.
A la banda contrària, hi ha un descens d'almenys l'1% en Telefónica, Merlin i Telepizza. En les cotitzades l'agregat de posicions disminueix per sota del 0,2% del capital. Així mateix, hi ha caigudes de més del 0,5% del capital en Inmobiliaria Colonial, Acerinox, NH Hotel, Talgo i Viscofán, i de més del 0,2% en Grifols, Meliá, Natra, Zardoya Otis, Almirall, Euskaltel, AENA i Atresmedia. Menor és el descens de la pressió en Ferrovial, Acciona, Enagás i Red Eléctrica.
El regulador recopila les posicions curtes superiors al 0,2% del capital i publica cada dues setmanes els agregats que suporten les empreses. Aquestes inversions es basen en el lloguer d'accions, ja que el 'hedge fund' pren prestat un títol que ven en rebre’l al mercat i el recompra quan ha de tornar al seu legítim propietari, de manera que guanyen si el valor cau durant aquest període (vegeu vídeo amb el funcionament de les posicions curtes).