ep archivo   lingote de oro
DEGUSSA - Archivo

L'or ha superat els 2.700 dòlars per unça per primer cop. Ara puja un 0,86%, fins als 2.731,80 dòlars. El creixent conflicte a l'Orient Mitjà està impulsant els inversors a buscar refugi segur. El metall ha pujat un 30% aquest any, encaminant-se al seu millor exercici anual en dècades.

  • 2.688,85$
  • 0,51%

"La gran notícia del dia és que l'or al comptat ha trencat els 2.700 dòlars. És difícil explicar amb precisió per què el metall daurat és on és, i tots podem fer conjectures, però aquest és un mercat calent, i encara que no vegem la volatilitat i els moviments que veiem amb les criptomonedes, per a molts amb menys tolerància al risc, aquesta és precisament la raó per la qual estan nedant en aquestes aigües daurades", assenyala Chris Weston, cap d'anàlisi de Pepperstone.

Pels analistes de Julius Baer, ​​sembla que el ral·li de l'or es deu principalment a l'ànim dels mercats. "Les posicions especulatives al mercat de futurs indiquen una eufòria extrema, mentre que els factors fonamentals, com el dòlar nord-americà i les expectatives de tipus d'interès als EUA, apunten a preus una mica més baixos". Assenyalen des de Julius Baer que aquests factors augmenten el risc de retrocessos a curt termini, però creuen que realment aquestes caigudes "es veuran com a oportunitats de compra, ja que els fonamentals a llarg termini per a l'or continuen sent sòlids".

Les eleccions presidencials dels EUA presumptament fomenten la compra d'or per part de grans inversors

Entre els factors que també augmenten el risc de reculades de l'or hi ha la demanda física a Àsia, que s'ha refredat darrerament. Això és especialment cert per a la Xina, on les importacions, els lliuraments físics i les primes de preus nacionals apunten a una demanda debilitada en tots els àmbits. El Banc Popular de la Xina no ha informat de cap compra des de la primavera, encara que "podria estar actiu després de bastidors". Les importacions d'or de l'Índia, que es van disparar a l'agost després de la reducció inesperada dels aranzels d'importació, es van normalitzar novament al setembre, cosa que apunta que no hi haurà un augment durador en la demanda.

Tot i això, Julius Baer creu que la demanda d'or a la Xina s'enfortirà novament. "El context econòmic no és probable que millori significativament malgrat les recents mesures de suport, cosa que probablement atraurà els cercadors de refugis segurs a la Xina de tornada al mercat de l'or. El Banc Popular de la Xina també hauria de tornar al mercat d'or, considerant la baixa proporció d'or a les seves reserves de divises i les tensions geopolítiques en curs, en particular en relació amb els Estats Units".

Tot i això, Julius Baer conclou que, si bé tot això augmenta el risc d'una reculada de l'or a curt termini -possiblement fins a un 10%, si la història serveix de guia-, "continuem veient un sòlid context fonamental per a l'or".

"Específicament, un refredament més gran de l'economia dels EUA i les perspectives de menors taxes d'interès podrien atraure més cercadors de refugis segurs del món occidental al mercat. El mateix s'aplica a les eleccions presidencials dels EUA, que presumptament estan fomentant la compra d'or per part de grans inversors, que creuen que, independentment de qui arribi a la Casa Blanca, el dòlar nord-americà es veurà pressionat a causa de l'augment dels dèficits fiscals”.

contador