gold 513062 1920 1 1024x768

L'or s'ha convertit en un dels grans protagonistes a l'inici de la setmana, i ho ha fet després d'haver-se disparat i d'haver tocat màxims històrics als 2.135 dòlars l'unça. Aquest dilluns s'ha girat a la baixa, de manera que el metall preciós ha perdut 2.100 dòlars. El consens veu un futur encara més brillant per a l'or i creu que continuarà escalant posicions i es mantindrà sense problemes per sobre de la cota dels 2.000.

La veritat és que el preu del metall groc fa temps que està escalant sense fre. De fet, ha pujat durant dos mesos consecutius, i el conflicte palestinoisraelià no ha fet més que impulsar la demanda de l'actiu refugi, considerat un valor segur en moment d'incertesa com l'actual.

Ara, amb les expectatives de baixades de tipus per part dels bancs centrals assentant-se al mercat davant el refredament de la inflació, els inversors han tornat a apostar fort pel metall preciós i tot apunta que la febre pels lingots continuarà. "La caiguda dels rendiments, juntament amb la feblesa del dòlar nord-americà, ha fet apujar els preus de l'or", opina Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets UK.

Per part seva, els experts de Rabobank es pregunten què pot suposar la pujada de l'or. "Estem tornant als 'bons temps' de l'economia de bombolla de la covid? O els preus més alts de les alternatives monetàries de rendiment zero són un signe de la (manca de) confiança del mercat al dòlar nord-americà?"

A Danske Bank, però, veuen un clar canvi al mercat. "Els preus de l'or han pujat a nivells rècord, arribant al tancament més alt mai registrat, cosa que reflecteix un canvi en les preferències dels inversors", diuen els experts del banc danès al seu informe diari, arran de la pujada que ha experimentat el metall groc.

L'UNÇA EN 2.200 DÒLARS?

El suport que ha trobat l'or en les expectatives de baixades de tipus i en la debilitat del dòlar (que abarateix el metall preciós per als compradors internacionals) ha estat clau per a la seva escalada, i alguns analistes creuen que podria seguir així durant el 2024. De fet, alguns fins i tot veuen el metall preciós en els 2.200 dòlars el proper any.

És el cas, segons recull CNBC, dels estrategs de l'United Overseas Bank (UOB) i de la companyia de metalls preciosos MKS PAMP. A TD Securities creuen que els preus de l'or faran una mitjana de 2.100 dòlars al segon trimestre del 2024, i que les fortes compres dels bancs centrals actuaran com un catalitzador clau per impulsar-ne els preus.

"Creiem que els principals factors que impulsaran l'or el 2024 seran les retallades dels tipus d'interès per part de la Fed, un dòlar nord-americà més feble i els alts nivells de tensió geopolítica", destacava recentment BMI, una unitat de recerca de Fitch Solutions, en una nota, apostant així per més pujades durant els propers mesos.

També el Consell Mundial de l'Or ha apuntat en aquesta direcció, en revelar en una enquesta que el 24% de tots els bancs centrals tenen la intenció d'augmentar les reserves d'or durant els propers 12 mesos, ja que són cada vegada més pessimistes sobre el dòlar nord-americà com a actiu de reserva.

Noticias relacionadas

contador