ep archivo   lingote de oro
DEGUSSA - Archivo

L'or registra pujades a l'entorn del 2% aquest dimarts, que l'han portat a assolir una cotització de 2.036 dòlars per unça, xifra que suposa el nivell més alt dels últims dotze mesos, a causa de diversos factors, entre els quals els analistes destaquen "el gir a la baixa del dòlar" o la "debilitat" de les dades econòmiques dels Estats Units, que incrementen el temor d'una possible recessió al país.

"L'or continua aprofitant qualsevol oportunitat per a un repunt, i el gir a la baixa d'aquesta tarda per al dòlar ha resultat en un màxim de dotze mesos per a la matèria primera. El tema del 2022 d'un dòlar a l'alça va colpejar amb més força l'or, però ara que el dòlar surt i la inflació disminueix, sembla que finalment ha arribat el moment que el metall brilli", destaca Chris Beauchamp, analista en cap de mercat de la plataforma de comerç en línia IG.

L'analista assenyala, a més, que "l'or ha pujat després d'algunes dades més febles dels EUA", com l'enquesta JOLTS d'ofertes d'ocupació publicada aquest dimarts, molt seguida pels inversors per determinar l'evolució del mercat laboral nord-americà, que ha mostrat un descens de les vacants fins als 9,9 milions, mentre que el consens esperava que s'ubiquessin en 10,5 milions.

"Els preus de l'or han pujat després de les dades JOLTS d'avui i la caiguda dels rendiments dels bons del Tresor dels EUA, arribant a un nou màxim de 52 setmanes per sobre dels 2.010 dòlars l'unça, ja que sembla que s'acosta als màxims de 2.070 dòlars que vam veure el març de l'any passat", destaca Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, que afegeix que "el dòlar nord-americà més feble ha ajudat a impulsar alguns dels moviments a l'alça d'aquesta setmana".

L'or ha aconseguit superar els 2.000 dòlars per unça durant diverses jornades de l'últim mes, una cota que no tocava des de fa gairebé un any, ja que el 18 d'abril del 2022 va arribar als 2.003 dòlars.

Per la seva banda, Craig Erlam, analista sènior d'Oanda, troba en la fortalesa del dòlar "un senyal que els operadors no s'estan movent de la seva opinió que les taxes d'interès dels EUA estan al punt màxim o a prop, i esperen que baixin aquest any”.

"Un moviment per sobre d'això portaria màxims històrics al voltant de 2.070 dòlars, però això pot dependre que les expectatives de taxes d'interès futures es redueixin encara més i que hi hagi més aversió al risc als mercats", afegeix.

contador