petroleocbrussia

L'Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha exposat al seu informe mensual sobre el mercat del petroli el temor que hi ha al càrtel a una possible reducció de la demanda a causa del conflicte a Ucraïna. No obstant, no ha canviat les seves previsions respecte al 2022.

Podeu consultar aquí el directe especial de 'Bolsamania' sobre la guerra (en castellà).

"Els efectes del conflicte, especialment l'impacte de l'augment de la inflació, si es mantenen, conduiran a una disminució del consum i de les inversions en diversos graus", indiquen a l'informe, afegint que "les condicions financeres de les diferents classes de actius, com als mercats de divises, la renda variable i la revaloració en curs del deute, s'estan veient afectades”.

Per això, creuen que és evident que repercutirà en les activitats econòmiques el 2022, encara que cal veure en quina mesura. "Atesa la complexitat de la situació, la velocitat dels esdeveniments i la fluïdesa del mercat, amb dades fins ara limitades per comprendre les conseqüències de llarg abast d'aquest conflicte, les projeccions canvien gairebé diàriament, cosa que fa difícil fixar xifres amb un grau raonable de certesa", sentencien.

A l'escrit del mes de febrer, l'OPEP estima que de cara al 2022 la demanda del petroli augmentarà en 4,2 milions de barrils diaris, per la qual cosa se situarà als 100,90 milions de barrils diaris. Tot i això, aquestes xifres estan subjectes a canvis i s'ajustaran quan hi hagi més claredat sobre l'impacte de l'agitació geopolítica, segons l'informe.

El càrtel és conscient del que es juga amb el conflicte d'Ucraïna. "Els preus al comptat del petroli van augmentar fortament al febrer en comparació amb el mes anterior, recolzats per la solidesa dels fonaments del mercat físic del cru, la dissipació dels temors sobre la Covid-19 i l'escalada del conflicte geopolític d'Europa de l'Est, que va suscitar la preocupació per una interrupció del subministrament de petroli a curt termini, cosa que va provocar una pujada als mercats de futurs del petroli", indiquen.

En aquesta línia, l'OPEP preveu que l'oferta fora del càrtel també augmenti en 3 milions de barrils diaris, liderant la pujada països com Canadà, Brasil, Kazakhstan, Guyana i Noruega, a més dels EUA i Rússia. De fet, en aquest darrer s'estima que s'hi afegiran gairebé un milió d'unitats diàries.

Des que va esclatar el conflicte, els temors que Rússia tallarà l'aixeta del cru han impulsat els preus del Brent i el West Texas Intermediate a rècords no vistos des del 2008. A l'escrit, per tant, l'OPEP confia que això no passi, encara que deixa la porta oberta a retallar-ho en futures revisions. Als últims dies, l''or negre' ha enllaçat contínues jornades en vermell, fins a deixar els 100 dòlars.

Noticias relacionadas

contador