petroleo-pozo

L'OPEP+ ha decidit aquest dimecres no augmentar la producció de cru més enllà dels 400.000 barrils diaris programats. L'organisme ha apostat per continuar vigilant el mercat i es tornarà a reunir al mes de febrer. Els preus del petroli han registrat lleus pujades després de fer-se pública la decisió.

De moment, l''or negre' puja al voltant d'un 1,2%, amb el barril de Brent cotitzant per sobre dels 90 dòlars i el West Texas Intermediate a cotes superiors als 89 dòlars.

Desde Goldman Sachs s'esperava un tímid augment de la producció, mentre Ipek Ozkardeskaya, de Swissquote Bank. ha assenyalat que "molts dels principals països productors de petroli ja tenen dificultats per complir l'augment real de 400.000 barrils; sembla poc probable que s'exerceixi més pressió sobre el càrtel".

Des de Renta 4 sostenen que la demanda, que no s'ha vist esquitxada per l'evolució d'òmicron, és un argument més que vàlid perquè el càrtel mantingui la decisió d'augmentar la producció. De fet, creuen que amb el barril de Brent a prop dels 90 dòlars, "podria portar alguns a considerar que seria aconsellable augmentar l'oferta a més ritme per frenar el fort augment de preus".

Els analistes d'RBC no creuen que l'organització tendeixi la mà als països amb més problemes per complir les quotes de cru i no canviarà la política aplicada a les últimes reunions. "Els preus del petroli continuen la seva pujada precipitada, endinsant-se a la zona de perill polític del president dels EUA Joe Biden, mentre el teló de fons geopolític de l'energia es torna més tens", indiquen.

Les tropes russes se segueixen amuntegant a les fronteres mentre els líders polítics segueixen explorant les vies diplomàtiques. Vladimir Putin, president rus, es va pronunciar aquest dimarts per primera vegada, denunciant que Occident no estava complint amb les exigències russes. El Kremlin demana que Ucraïna no entri a l'OTAN, ja que el suport militar podria suposar l'inici d'una acció militar a Crimea.

D'altra banda, la situació entre els Emirats Àrabs i els hutíes del Iemen tampoc no millora. Aquesta setmana Bloomberg informava de nous atacs contra el tercer país productor de petroli, que s'havia compromès a centrar-se en l'economia i oblidar-se dels conflictes regionals.

Aquesta situació ha impulsat la cotització del cru fins a nivells propers als 90 dòlars, fins i tot superant-lo alguns dies. "Els preus del cru estan preparats per avançar cap als nivells de tres dígits durant els propers mesos, atès que l'excés d'oferta mundial disminueix més ràpid del previst a causa d'una recuperació més gran de la demanda, i de les contínues limitacions de l'oferta", apunta Ozkardeskaya.

"Tots els que parlen d'un cru a 100 dòlars per barril em recorden diverses situacions anteriors que no s'assemblen gaire. Les dades tècniques apunten a una sobrecompra a curt termini, encara que la retroalimentació apunta a un mercat molt ajustat", opina Niel Wilson, de Markets.com.

Noticias relacionadas

contador