L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha publicat aquest dimarts el seu informe mensual, en què ha mantingut sense canvis el seu pronòstic de pujada de la demanda de cru per al 2024 i el 2025. A més, diu que el "sòlid" creixement econòmic a nivell mundial que s'està registrant podria donar suport a l''or negre' d'ara endavant.
En concret, espera que la demanda mundial de petroli augmenti en 2,25 milions de barrils per dia (bpd) el 2024 i en 1,85 milions de bpd el 2025. Les dues projeccions s'han mantingut sense canvis respecte a l'informe del mes passat.
Segons ha dit l'organització, creu que la "tendència positiva" de creixement econòmic s'estendrà fins a la primera meitat del 2024, de manera que també ha elevat les previsions de creixement econòmic per al 2024 i el 2025 en 0,1 punts percentuals, passant del 2,6% al 2,7% aquest any, i del 2,8% al 2,9% el 2025.
"El creixement econòmic global continua sent sòlid", ha asseverat l'OPEP a l'informe, en què assenyala que aquest potencial de creixement més gran en l'economia global hauria d'ajudar a apuntalar les condicions de la demanda de petroli aquest any i el pròxim.
"Un potencial més gran de creixement podria materialitzar-se en totes les principals economies de l'OCDE i no pertanyents a l'OCDE", ha afegit.
Cal ressaltar que els pronòstics de demanda de l'OPEP continuen contradient la narrativa d'altres organismes, com l'Agència Internacional de l'Energia (IEA, per les sigles en anglès). De fet, els dos han xocat més d'una vegada amb les seves previsions sobre la demanda a llarg termini i la necessitat d'invertir en nova oferta.
L'informe també ha destacat que la producció de petroli de l'organització va caure en 350.000 bpd al gener, quan va entrar en vigor una nova ronda de retallades voluntàries de producció per part de l'aliança OPEP+ per al primer trimestre.
EL PIC DE LA DEMANDA, "MOLT LLUNYÀ"
Aquest dimarts també ha parlat el secretari general de l'OPEP, Haitham Al-Ghais, en el marc de la Cimera Mundial de Governs que se celebra a Dubai. Segons ha dit, "estem veient senyals positius de bones revisions en algunes parts de l'economia global, més notablement als Estats Units", cosa que els porta a ser optimistes sobre la demanda.
De fet, ha estat contundent sobre això: "Crec que parlar sobre el pic de la demanda de petroli és probablement una cosa molt llunyana". I això que la IEA creu que la demanda de petroli arribarà a un màxim abans del final d'aquesta dècada, a mesura que els països optin per energies renovables i vehicles elèctrics en un esforç per evitar el canvi climàtic.
L'OPEP, no obstant, continua opinant el contrari. "Encara ens sentim molt forts", ha asseverat Al-Ghais.