ep archivo   el posible impacto geopolitico en el precio del petroleo este ano podria mitigarse por
BANCO DE ESPAÑA - Archivo

L'OPEP+ (l'Organització de Països Exportadors de Petroli, OPEP, i els seus aliats, liderats per Rússia) va decidir aquest diumenge estendre les seves retallades oficials de producció de cru fins al 2025, així com prolongar dos conjunts més de restriccions de subministrament durant diferents períodes.

Segons la política oficial, la coalició produirà un total combinat de 39.725 milions de barrils per dia l'any que ve, d'acord amb una taula publicada per la Secretaria de l'OPEP.

A més, segons un comunicat difós per l'Agència de Premsa Saudita, un subconjunt de l'aliança OPEP+, que inclou els líders Aràbia Saudita i Rússia (Aràbia Saudita, Rússia, Iraq, Unió dels Emirats Àrabs, Kuwait, Kazakhstan, Algèria i Oman), va decidir estendre les retallades voluntàries addicionals d'1,65 milions de barrils per dia que es van anunciar a l'abril del 2023, fins a finals de desembre del 2025.

Així mateix, aquests països estendran les retallades voluntàries addicionals de 2,2 milions de barrils per dia, que es van anunciar el novembre de 2023, fins a finals de setembre de 2024, i després la retallada de 2,2 milions de barrils per dia s'eliminarà gradualment de manera mensual fins a finals de setembre del 2025 per donar suport a l'estabilitat del mercat. Aquest augment mensual es pot pausar o revertir segons les condicions del mercat.

Aràbia Saudita, Rússia, Iraq, Unió dels Emirats Àrabs, Kuwait, Kazakhstan, Algèria i Oman es van reunir en persona a Riad al marge de la 37a Reunió Ministerial de l'OPEP i no OPEP. "La reunió va acollir amb satisfacció els compromisos realitzats per la República de l'Iraq, la Federació de Rússia i la República del Kazakhstan per aconseguir una plena conformitat i tornar a presentar el seu calendari de compensació actualitzat a la Secretaria de l'OPEP pels volums sobreproduïts des del gener de 2024 abans de finals de juny de 2024", com es va acordar a la 52a Reunió del Comitè Ministerial Conjunt de Supervisió (JMMC), indica el comunicat.

La decisió de l'OPEP+ està en línia amb les previsions d'analistes. Tot i això, els analistes de Goldman Sachs assenyalen en una nota que la reunió es pot interpretar com a baixista malgrat l'extensió de les retallades en la producció, ja que aquests vuit països de l'OPEP+ han anunciat plans per eliminar gradualment els 2,2 milions de barrils per dia de retallades voluntàries. El petroli cotitza ara amb lleugeres caigudes, amb el Brent als 80,60 dòlars i el WTI, als 76,76 dòlars.

Noticias relacionadas

contador