Amb les bones notícies succeint en aquest tancament de 2020, l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) es converteix en protagonista i enrareix el 'bon rotllo' generalitzat. Els grans productors de petroli (també els que estan fora del càrtel, liderats per Rússia, i que conformen l'OPEP+) havien de haver-se posat d'acord aquest dimarts sobre què fer amb la producció el 2021. No obstant això, després de les "tenses" negociacions de dilluns, van optar per ajornar la trobada fins aquest dijous. Encara se segueix apostant per un acord, al mercat no li agraden gens aquestes tensions que recorden a la guerra de preus que es va desencadenar al començament d'any.
"Els inversors estan certament preocupats per la situació", reconeix Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade. "Tot i així, l'escenari més probable que es cotitza al mercat és que l'OPEP+ ampliï la seva actual retallada de producció de petroli. Si la decisió es pren en aquesta línia, és probable que sigui molt beneficiosa, ja que la demanda de petroli està encara en una manera de recuperació i realment necessitem més perquè l'economia mundial acceleri el seu ritme", explica.
L'OPEP+ ha de decidir aquest dijous si manté durant tres o sis mesos les retallades de producció acordades o, per contra, dona l'acord per finalitzat, cosa que suposaria posar al mercat gairebé 2 milions de barrils al dia addicionals. Aquesta possibilitat, adverteixen els analistes de Link Securities, tindria un efecte "molt negatiu" en el preu del cru i en la cotització de les companyies relacionades directament amb aquesta matèria primera, com les petrolieres, o de forma indirecta, les enginyeries i els fabricants de tubs.
Alguns països volen mantenir els nivells actuals de producció mentre que altres volen augmentar l'oferta ja. Rússia estaria a favor d'estendre les retallades actuals, tot i que fonts recollides per Reuters indiquen que hauria proposat que l'OPEP+ comenci a augmentar la producció en 0,5 milions de barrils per dia cada mes a partir del gener.
Les fortes divisions queden de manifest també en l'amenaça del ministre d'energia saudita, el príncep Abdulaziz bin Salman, que ha manifestat la seva intenció d'abandonar el càrrec al front de l'OPEP+.
"En no arribar a un consens podríem veure pressió addicional sobre el preu del barril de cru a curt termini després de pujar un 38% durant l'últim mes i a l'espera que la demanda cobri més força a mesura que vagin arribant les vacunes a mitjà termini", avisen des de Renta 4.
AQUELLA GUERRA...
Al començament d'any, coincidint amb l'aparició de la pandèmia de coronavirus, els grans productors de petroli, mancant absolutament del do de l'oportunitat, es van embrancar en una guerra de preus que va enfonsar el cru.
A principis de març es va celebrar l'habitual reunió de l'OPEP, que volia una retallada excepcional d'1,5 milions de barrils diaris per estabilitzar els preus davant la crisi de virus. Rússia, que habitualment se suma a la resta de grans productors, va dir que no, i aquí es va desencadenar el caos.
El cap de setmana del 7 i 8 de març, Aràbia Saudita va decidir venjar-se de Rússia i va anunciar descomptes massius en els seus preus de venda oficials per a l'abril. El resultat: el dilluns, 9 de març, el cru s'enfonsava un 40%.
Donald Trump va ser l'inesperat mediador d'aquesta contesa i finalment Aràbia Saudita i Rússia van segellar la pau a principis d'abril amb l'anunci d'una dràstica retallada de l'oferta de fins a 10 milions de barrils diaris.
En aquesta ocasió, sembla que Rússia i l'Aràbia Saudita estarien alineats en aquesta idea d'estendre uns mesos les retallades. No obstant això, Emirats Àrabs Units, l'Iraq, Nigèria i Kazakhstan estarien en contra.
"Després de la retallada anunciat l'abril, els preus es van estabilitzar i en l'estiu es van estancar en un rang estret abans de repuntar fortament el novembre gràcies a les esperances posades en les vacunes. La falta d'acord de dilluns subratlla les tenses relacions dins el càrtel en un moment de gran tensió en la demanda de petroli a causa de la persistència de la pandèmia i les mesures de bloqueig", subratlla Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com.
"Tot i que en conjunt sembla que l'OPEP+ acordarà alguna extensió de les actuals retallades, per valor de 7,7 milions de barrils diaris, no farà res per inspirar confiança en l'actual capacitat del càrtel per estabilitzar els mercats de petroli", conclou.