hora bruja portada
Bolsamanía.com

Aquest divendres té lloc el primer gran venciment de l'any. El volum de contractació en els futurs dels índexs acostuma a incrementar-se significativament durant les sessions prèvies, fonamentalment a causa del 'rolo' de les posicions obertes cap al següent venciment (juny de 2020).

DAX

  • 20.132,85
  • -0,41%
  • 4.954,21
  • -0,46%
  • 6.676,25
  • -

I arriba amb l'esperança que serveixi per impulsar almenys un rebot vigorós, d'almenys el 15-20%, que d'alguna manera ajusti proporcionalment el daltabaix superior al 40% de les borses del Vell Continent. Perquè moltes vegades és just a partir d'aquest moment quan es produeixen els girs intermedis (fases de reacció) a les tendències. Toquem fusta perquè sigui així.

En què consisteix?

Avui vencen les opcions i futurs sobre índexs i accions tant a Europa com a l'altre costat de l'Atlàntic, la qual cosa sol traduir-se en una jornada de forta volatilitat, o això és el que li agrada dir a gran part dels analistes i mitjans econòmics especialitzats. És cert que existeixen venciments més volàtils que uns altres, però en general diria que el que els caracteritza és un major increment del volum de contractació i no tant la volatilitat.

Volum que, d'altra banda, es comença a notar des de principis de setmana i que, a poc a poc, sol anar augmentant a mesura que s'acosta el venciment. Dit això, un venciment no és més que una data límit en la qual vencen (s'executen) nombrosos productes derivats sobre accions i sobre índexs sobre els quals cal decidir si tanquem la posició, o si “rolem” (traspassem) al següent venciment.

Per què es diu així?

La Quàdruple Hora Bruixa és una sessió que també anomenen 'Freaky Friday'. Aquest nom fa referència als moviments estranys que realitzen els mercats aquest dia. Així, 'Freaky Friday' ve a significar un divendres estrany o estrafolari. Molts fan la comparació d'aquesta sessió amb un dia de molt de tràfec d'operacions en els dos sentits, els inversors que tanquen posicions i els que les traspassen al següent venciment (rollover). Tradicionalment s'utilitzava el terme “triple hora bruixa” per designar al tercer divendres de cada trimestre (març, juny, setembre i desembre), mesos en què vencen els contractes trimestrals d'opcions i futurs sobre índexs i les opcions sobre accions. Posteriorment, amb el naixement dels futurs sobre accions, va passar a conèixe's com la “quàdruple” hora bruixa.

Quan es produeix?

Té lloc el tercer divendres del mes de març, juny, setembre i desembre, coincidint amb el venciment trimestral dels futurs i opcions. No a totes les borses europees els venciments són a la mateixa hora. Així per exemple el venciment per a l'Euro Stoxx 50 té lloc a les 12 hores; una hora més tard té lloc al Dax; a les 14.30 sobre alguns índexs de Wall Street; a les 16.00 hores sobre el Cac 40 i a les 16.45 hores en l'Ibex 35. En el cas que ens ocupa, el del nostre selectiu, el preu de liquidació del futur es calcula com la mitjana d'aquest entre les 16.15 i les 16.45 prenent un valor per minut.

I per què augmenta el volum?

Molts fan la comparació d'aquesta sessió com un dia de molt de tràfec d'operacions en els dos sentits, els inversors que tanquen posicions i els que les traspassen al següent venciment (rollover). Es creuen nombroses operacions de tota mena, tant a l'alça com a la baixa en molt poc temps, d'aquí la “teòrica” alta volatilitat de la sessió i el fort volum de negoci.

A diferència d'altres moments de mercat, el volum s'ha disparat amb violència, però es deu principalment al 'crash' experimentat des de finals de febrer. Atents al venciment d'aquest divendres, perquè en moltes ocasions aquest sol funcionar com a punt d'inflexió, per la qual cosa no seria gens estrany que a partir d'aquí els preus intentessin rebotar amb força, que és una cosa que portem esperant des de fa ja moltes sessions. Fins i tot en una tendència baixista necessitem que els preus rebotin amb força, encara que sigui per continuar caient després.

És igual en altres països?

No, no és igual per a tots. Per exemple, al mercat americà no existeixen els futurs sobre accions. Es van prohibir per evitar manipulacions de les cotitzacions dels actius. Per això allí, a l'altre costat de l'Atlàntic, es denomina la triple hora bruixa (vencen futurs sobre índexs i opcions sobre índexs i accions). A més, en el cas de la Borsa espanyola i a diferència d'altres països, hi ha venciments mensuals, de manera que no cal esperar que acabi cada trimestre.

Noticias relacionadas

contador