- 44,90
- 0,39%
L'IBEX ha tancat amb una caiguda del 0,1% que li ha permès mantenir els 9.200 punts. El selectiu espanyol, en línia amb la majories de places europees, ha estat incapaç d'allargar el rebot en el gran dia de la Fed. I tot, després d'un dia d'anada i tornada per a les borses europees que van acabar la jornada de dimarts amb importants guanys i Wall Street va rubricar la sessió a prop de màxims històrics. El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, i el dels EUA, Donald Trump, van tacar els mercats que avui esperen que el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, no decebi.
Els valors que més han pujat aquest dimecres són els bancs, al capdavant BBVA (+2,2%) i Sabadell (+2%), però també Santander ha pujat un 1,2%. Mentre Bankia i Bankinter ho han fet amb pujades més moderades. L'altra cara de la moneda ha estat IAG que ha caigut un 2,5% entre la correcció després de disparar-se un 5% aquest dimarts i un informe d'HSBC en què augura més advertències de benefici per a les aerolínies. Però també han corregit les companyies de serveis públics i Enagás s'ha deixat un 2%; Iberdrola, Endesa i Naturgy més d'un 1%.
Els inversors han optat avui, majoritàriament, per la recollida de beneficis després de les importants pujades en la vigília, de més de l'1% a tots els mercats. El rebot estava servit per Draghi, que va deixar ben clar que al BCE no se li ha acabat la munició i estudia embarcar-se en una nova ronda de compres d'actius o abaixar els tipus. El mercat comença a descomptar una retallada de 10 punts bàsics abans que l'italià acabi el seu mandat.
La resta de borses europees han optat durant aquesta jornada per la cautela a l'espera de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) que afronta aquest dimecres una de les seves cites amb els mercats més complicades dels últims anys. Això tot i la situació de plena ocupació que gaudeix els EUA, gràcies al cicle econòmic expansiu més llarg de la seva història i en un escenari de nul·les pressions inflacionistes. Així les coses, només Milà (0,3%) i París (+0,07%) han pujat moderadament, mentre Frankfurt ha perdut un 0,2% i Londres, un 0,46%.
TROBADA DE TRUMP I XI
Les borses asiàtiques, per la seva banda, s'han embarcat en la seva particular festa, celebrant l'anunci de Trump que hi haurà trobada amb el seu homòleg xinès, el president Xi Jinping. La borsa de Hong Kong rebota amb força i puja a prop d'un 2,5%, mentre els parquets de la Xina continental ho fan un 1,60 el de Xangai i un 2,39% el de Shenzhen.
El verd s'imposa a la resta de continent, amb una alça de l'1,81% en el Nikkei, davant la perspectiva que la reunió entre els dos mandataris durant la cimera del G-20 de finals de mes a Osaka reincideixi les negociacions comercials.
Al mercat de les divises, el iuan ha pujat amb força contra el dòlar tant a Hong Kong com al continent, amb un màxim a les 6,90 unitats. Contra l'euro, el bitllet verd es manté en màxims de dues setmanes abans de la Fed, a prop dels 1,1190 dòlars que va tocar dimarts. La lliura segueix atrapada en mínims de cinc mesos després d'una nova votació en el partit 'tory' que ha ratificat Boris Johnson com el favorit per alçar-se amb el lideratge dels conservadors britànics.
ANÀLISI TÈCNICA
"Sessió tranquil·la la d'aquest dimecres" a l'espera de la reacció dels índexs després de les paraules de Jerome Powell aquesta tarda, assenyala José María Rodríguez, analista de Bolamanía.com.
"El gràfic segueix mostrant bones maneres, encara que mentre no saltem en preus de tancament per sobre dels 9.335 punts, no tindrem res". Cosa que no treu que calrecordar "que el que tenim davant és un potencial 'cap i espatlles' invertit que si finalment es confirmés hauria de llançar-lo, fins i tot, per sobre dels màxims anuals (9.588)", afegeix.
Això sí "amb el permís de l'important resistència que, a més, tenim en el buit baixista (diari i setmanal) dels 9.410 punts". Els nostres veïns "estan molt més forts, ja que cotitzen a un 1% dels màxims anuals, mentre que nosaltres estem a gairebé un 4% dels nivells homòlegs". I el principal índex del món, l'S&P 500, "cotitza també a un 1%, però dels màxims històrics" conclou l'expert.
MATÈRIES PRIMERES
Per la seva banda, al mercat de matèries primeres, el petroli, que va pujar ahir per les tensions derivades del comerç internacional opta aquest dimecres per suaus retallades. El Brent, als 62,1 dòlars per barril i el WTI, als 53,8. Mentre que l'OPEP ha anunciat que busca reunir-se durant la primera setmana de juliol amb la finalitat de plantejar-se una política una mica més agressiva en la retallada de l'oferta, ja que la demanda també està reduint-se.