- 44,90
- 0,39%
Després de dos dies de rebot, els parquets europeus no semblen tenir força per estirar l'avanç. L'alleujament perquè la Xina no s'ha ficat de ple en una guerra de divises a través del tipus de canvi del iuan ha quedat eclipsat per les turbulències polítiques i econòmiques que han afectat el Vell Continent aquest divendres i les borses han canviat de signe. L'IBEX ha saldat la setmana amb una caiguda de l'1,57%, als 8.757 punts. Només aquest divendres, el selectiu espanyol s'ha deixat un 1,25%.
Els números vermells han arribat a gairebé tots els valors, en un gir de 180 graus de la situació viscuda dijous. El sector bancari ha estat el que més s'enfonsa. Així, Bankia (-2,77%), Caixabank (-2,58%) i Santander (-2,18%) han estat els més castigats. Tot i que els valors que més han caigut aquest divendres han estat MásMóvil, que s'ha deixat un 7,2% enmig d'un fort volum de negociació. I les acereres, Arcelor Mittal (-6,9%) i Acerinox (-3,3%). En verd, han aguantat Cellnex (+1,5%) i Merlin Properties (+1,1%).
La jornada d'aquest divendres ha tornat a estar marcada per la crisi política d'Itàlia i les males dades macro a Alemanya. I als bancs els ha passat més factura que a la resta, en una sessió especialment clau per al selectiu espanyol.
A Itàlia, el viceprimer ministre Matteo Salvini va donar per trencades la coalició de govern aquest dijous i va demanar eleccions com més aviat. A Alemanya torna la preocupació macro. O potser mai ha marxat.
La balança comercial i les dades d'importació i exportació del gegant de l'Eurozona han estat per sota del que s'esperava. Els de Merkel tornen a reviure el fantasma de la desacceleració econòmica... i les primes de risc així ho certifiquen. La italiana puja fins als 234 punts i l'espanyola està als 85 punts.
A Europa, l'índex FTSE MIB ha perdut un 2,5% i ha encapçalat les pèrdues als mercats borsaris europeus (DAX: -1,3%, CAC: -1,1%, FTSE 100: -0,44%) . La borsa de Londres ha estat la més moderada tot i que l'economia del Regne Unit ha caigut durant el segon trimestre de l'any per primer cop en set anys. Entre abril i juny, el Producte Interior Brut (PIB) es va situar al -0,2%.
ANÀLISI TÈCNICA
Tot i les caigudes d'aquest divendres, l'escenari de continuïtat en el rebot "no té per què quedar anul·lat". O almenys "no serà així" mentre es respecti l'últim mínim decreixent (8.679). I mentrestant, "seguim mirant cap als 8.900 punts com a primera resistència i, per sobre, els 9.000-9.100 punts" ha explicat l'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez.
"Però sempre dins d'un moviment correctiu més gran, ja que entenem que estem davant d'un simple rebot (fase de reacció) de les importants caigudes prèvies". En qualsevol cas, el més important del que ha passat als mercats aquesta setmana és que els índexs "ens han deixat molt clar on són el suports que cal respectar": Els mínims setmanals que es van marcar durant la sessió d'aquest dimarts (per als índexs europeus ), ha afegit.
De manera que si després del rebot actual, que pot prolongar-se durant les properes sessions, es perforessin els mínims d'aquesta setmana "convindria extremar la cautela". Ja que molts dels índexs europeus "estarien construint importants formacions d'implicacions baixistes". En resum, els mínims d'aquesta setmana "passen a convertir-se en suports clau" ha conclòs.
ÀSIA I ELS EUA
En qualsevol cas, el mercat seguirà pendent de l''estira i arronsa' aranzelari i del tipus de canvi del iuan "que ha estat un important impulsor del mercat aquesta setmana", indica Stephen Innes, analista de VM Markets.
Aquest divendres, el Banc Popular de la Xina segueix amb el gir de la seva política sobre el iuan i ha tornat a permetre que la moneda es debiliti per sobre dels 7 iuans per dòlar, per segon dia consecutiu. El banc central ha ubicat el punt mig canviari, al voltant del qual només permet fluctuar la moneda un 2%, als 7,0136 per dòlar, el seu nivell més feble des del 3 d'abril de 2008. Aquesta gradual devaluació de la moneda a través l'ancoratge diari, però, no genera tanta preocupació com es podria esperar, ja que segueix situant-se per sobre de les expectatives.
D'altra banda, el president dels EUA, Donald Trump, ha seguit desviant el focus de la Xina a la Reserva Federal dels EUA (Fed). El dijous ha reiterat el seu atac de dimecres: "Ho han fet malament en cada pas que han donat S'imaginen què passaria si encertessin?", ha comentat a Twitter.
Com era d'esperar, la resposta de la Casa Blanca a l'intenció de la guerra de divises és rebaixar el dòlar verbalment. En diversos tuits enllaçats, Trump s'ha mostrat partidari d'un dòlar més feble respecte a la resta de divises per afavorir la competitivitat de les empreses nord-americanes, per la qual cosa ha tornat a demanar a la Fed que baixi els interessos.
Així les coses, els parquets asiàtics tanquen mixtos aquest divendres. Les borses xineses han cedit un 0,5% Xangai i gairebé un 1% Shenzhen llastrades per les dades d'inflació que mostren com els preus s'han disparat el juliol fins al 2,8%, comparat amb l'any anterior, el percentatge més elevat des de febrer de 2018.
El Nikkei, en canvi, puja un 0,44%, després que el Japó hagi publicat un avanç millor del que s'esperava en la seva economia. El PIB nipó va experimentar la seva tercera expansió trimestral consecutiva d'abril a juny, quan va créixer a una taxa anualitzada de l'1,8% durant el període, segons dades del govern. Molt per sobre del pronòstic del mercat, que esperava un avanç del 0,4%.
Mentre que Wall Street opta per caigudes de l'1% aquest divendres, després del rebot de dimarts, dimecres i dijous. Durant aquestes tres jornades es va recuperar la forta caiguda de dilluns, quan la borsa de Nova York va patir la major caiguda de l'any en borsa (-3%).