- 74,80
- 0,65%
L'optimisme tira gasolina a les pujades a les borses de tot el món, a mesura que es van dissipant núvols al Regne Unit i arriben notícies des del front de la guerra comercial entre la Xina i els EUA. La doble derrota del primer ministre britànic, Boris Johnson, al Parlament de dimecres rebaixa les opcions d'un Brexit dur i Washington i Pequín tornaran a la taula de negociacions l'octubre. L'IBEX ho celebra amb alces del 0,6% i supera els 8.900 punts.
Aquest dimecres, el selectiu va arribar a superar aquesta resistència durant la sessió, encara que va tancar per sota, als 8.856 punts, cosa que, des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, no és un bon senyal. "El que ens ha vingut a dir l'IBEX és que no pot, almenys de moment, amb la primera de les resistències importants: els 8.900 punts, abans suport (els mínims de juny)", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Diguem que hem tocat la resistència i aquí ens hem frenat en sec, mentre que la resta d'índexs europeus continua fent-ho millor que nosaltres", afegeix l'expert.
Però el panorama aquest dijous és prometedor. Tots els títols del selectiu han aparegut en verd, amb pujades del 2% en Mediaset, Acerinox i Arcelormittal. Poc després, Bankia ha passat al davant i es dispara un 3%. Les acereres són dels valors més apallissats tant pel Brexit com per la guerra comercial i Arcelor Mittal va acabar dimecres amb una alça del 6%.
Pel que fa a Mediaset, la companyia va aprovar la seva fusió ahir a la Junta d'Accionistes extraordinària, però Vivendi va tornar a amenaçar amb portar-los als tribunals perquè, segons diuen, la fusió només afavoreix a Berlusconi.
El rebot també va arribar a Wall Street dimecres i les borses asiàtiques segueixen alimentades per la qual cosa podria ser la fi de tres mesos de protestes a Hong Kong. Tot i que el Hang Seng corregeix aquest dijous i es mostra pla, ahir es va disparar un 4% per la retirada del projecte de llei d'extradició que va acabar confirmant l'executiu de Carrie Lam. No obstant això, el redreçament de les negociacions entre la Xina i els EUA és el que esperona als inversors, que celebren amb pujades gairebé del 2% al Nikkei i en els compostos de Xangai i Shenzhen que es reprenguin les converses comercials.
Les dues parts van acordar celebrar una altra ronda de negociacions comercials a Washington, a principis del mes que ve, i realitzar consultes a mitjans de setembre per preparar la trobada, segons un comunicat del Ministeri de Comerç xinès que recull CNBC.
De tornada al Vell Continent, el Brexit segueix sent un altre motor dels mercats aquesta setmana. Els operadors han preferit aferrar-se a la notícia de la doble derrota de Boris Johnson d'aquest dimecres, que rebaixa les possibilitats que el divorci acabi el 31 d'octubre sense acord, i deixar de banda altres obstacles que encara hi ha al camí.
Tampoc hi haurà eleccions anticipades el 15 d'octubre, almenys de moment, ja que els laboristes es van abstenir en la votació de la moció per a un avançament electoral dels 'tories'. La seva condició segueix sent que s'aprovi la legislació que ha tirat endavant la Cambra dels Comuns aquesta setmana per demanar una nova pròrroga a Brussel·les fins al 31 de gener. El projecte de llei està en la Cambra dels Lords, on els conservadors han presentat un centenar d'esmenes per endarrerir la seva aprovació fins al tancament del Parlament d'aquesta setmana. Westminster suspendrà tota l’activitat fins al 14 d'octubre, passi el que passi amb el Brexit.
Pel que fa a altres referències, cal destacar, a l’àmbit de macroeconomia, que el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis De Guindos, oferirà una roda de premsa. Al Regne Unit, Tenreyro, membre del Banc d'Anglaterra (BoE), també concedirà una sèrie de declaracions. A Espanya es realitzarà una subhasta d'obligacions a 10 anys, mentre que a Alemanya es publicarà la dada de les comandes de fàbrica.