- 38,20
- 0,33%
L'IBEX ha pujat un 0,38% i ha encadenat aquest divendres la seva tercera sessió en verd de manera consecutiva per primera vegada el 2019 i ha afermat una alça setmanal de l'1,28%. La jornada ha tingut pocs alts i baixos, tot i que el selectiu espanyol ha xocat aquest matí amb els 9.225 punts, amb la ressaca de la decisió del Banc Central Europeu (BCE), l'escàs avanç de les converses comercials entre els EUA i la Xina, les preocupacions sobre el creixement global i les tensions geopolítiques pesant en l'ànim dels inversors.
Dins de l'IBEX han destacat Arcelor Mittal (+5,5%) i Técnicas Reunidas (+3,1%) i també han rebotat amb força els bancs, després de les caigudes d'ahir, amb Sabadell (+4,4%) i Caixabank (+2,7%) liderant les alces al sector.
Bankia (+2%), que ha reorganitzat avui la seva cúpula i ha prescindit de l'exconseller delegat de BMN, Santander (+1,9%), la gestora del qual ha entrat en Aedas Homes amb un 3% del capital i BBVA (+1,9%) també han acompanyat la pujada.
El BCE va ajornar al març qualsevol canvi en les seves mesures ultraexpansives i va enviar el missatge al mercat que està disposat impulsar nous estímuls, si fos necessari. La sectorial de bancs es va ressentir de la quasi certesa que l'abandó dels tipus negatius no arribarà fins al 2019 i les entitats van acabar amb caigudes que van des del 2% que es va deixar Sabadell al 0,4% de BBVA i Santander.
Fora del sector bancari, Berenberg ha dit aquest divendres que creu que IAG (+0,1%) augmentarà la recompra d'accions després de descartar l'OPA a Norwegian, després que l'aerolínia informés que vendrà el 3,9% que ostenta en el capital de l'empresa noruega "al moment oportú".
A la part baixa del selectiu, les pitjors caigudes les han protagonitzat Grifols (-2,1%), Merlin Properties (-1,65%) i Naturgy (1,4%).
Al Mercat Continu, Abengoa s'ha disparat un 11%, després de publicar el seu Pla de Viabilitat per a la pròxima dècada, emmarcat en l'acord de reestructuració acordat pel grup d'enginyeria a finals del passat any.
ANÀLISI TÈCNICA
"L'IBEX tanca la setmana aquí, a les portes de la resistència de la qual hem estat parlant tant durant les últimes sessions, diria setmanes. Els 9.260-9.265 punts: els màxims de novembre i de desembre. I per sobre no descartem els 9.400 punts", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
"Arribats a aquest punt el que hem de saber és que el tram actual es corregirà. Això segur. Però quan. Encara que el realment important no és tant on s'esgotarà el rebot com la posterior caiguda/fase correctiva. Doncs en funció d'on es freni el preu en la següent fase correctiva ens donarà més pistes sobre si estem només davant d'un rebot o alguna cosa més", afegeix Rodríguez.
"I mentrestant, anem a veure què ens espera al tancament de l’espelma mensual de gener. Ja que tancar el mes per sobre dels màxims de la potent espelma baixista de desembre (9.262) seria sense cap dubte un senyal de fortalesa. A més, el BBVA, que funciona com ja sabeu com a valor avançat de l'IBEX no està dibuixant una espelma mensual des de la directriu alcista de llarg termini (deu anys) que és sinònim de tot, menys de debilitat", conclou l'analista.
PUJADES A EUROPA I WALL STREET
A la resta de places europees ha dominat també el verd per tancar la setmana (CAC 40 +1,1%, DAX 30 +1,4%, FTSE 100 -0,1% i PSI 20 +1%).
Wall Street cotitza a aquestes hores amb alces d'entorn de l’1%, després que, ahir, el Nasdaq va sumar un 0,68% i l'S&P 500, un 0,14%, mentre que el Dow Jones va cedir un 0,09%. Els inversors avaluen les últimes notícies sobre les negociacions comercials entre la Xina i els EUA, després que el secretari de Comerç, Wilbur Ross, hagi comentat que els dos països "estan a moltes milles de distància" d'aconseguir un acord.
Els parquets asiàtics, amb tot, han aconseguit tancar amb avenços de més d'un 1% de mitjana, en una jornada durant la qual el Nikkei s'ha unit als guanys, amb un auge d'un 1,17% després que l'IPC de Tòquio s'hagi disparat a l'1,1% anual el gener, per sobre de la previsió del 0,9%.