La notícia de la setmana és el possible embargament al petroli rus per part de la Unió Europea com a represàlia al Kremlin per les seves últimes accions al voltant de la guerra a Ucraïna. Aquesta mesura fins ara no s'havia plantejat, ja que tenia la forta oposició de països com Alemanya. Ara, el canvi de postura de Berlín ha augmentat les probabilitats que es dugui a terme i la por del mercat arriba de la mà d'un possible increment dels preus de l''or negre'.
Des de Julius Baer sostenen que hi haurà preus baixos a llarg termini, "gràcies a l'alliberament dels dipòsits estratègics, que les nacions petrolieres abandonen les restriccions a la producció i que el negoci de l'esquist als Estats Units eleva la producció a nous rècord".
I és que a la pràctica, aquests experts ja veuen com el mercat del cru s'ha començat a moure. "La major part del comerç de petroli d'Europa amb Rússia es realitza per via marítima, amb vaixells cisterna que surten dels ports del Bàltic i el Mar Negre cap a destins europeus propers. Durant les darreres setmanes, aquests fluxos ja s'han desviat d'Europa cap a Àsia", indiquen, explicant que "tret que Occident exerceixi pressió diplomàtica sobre els compradors, principalment asiàtics, el probable embargament no provocarà un gran xoc de subministrament i, per tant, tampoc un augment del preu del petroli".
Sostenen que la percepció del xoc que suposa l'aïllament parcial de Rússia ha passat d'un 2-3% inicial a un 1-1,5% dels subministraments mundials.
"La narrativa de l'embargament sembla satisfer principalment les necessitats morals europees i passa per alt les experiències dels darrers anys. En termes de fluxos de caixa per als països petroliers, l'augment dels preus tendeix a compensar parcialment els volums més baixos", sentencien.
En qualsevol cas, igual que ha avançat la Unió Europea amb els seus plans, els experts de Julius Baer no creuen que aquesta desconnexió es faci de manera immediata, ja que hi ha països amb una gran dependència i contractes en vigor que no poden prescindir dels barrils russos. "El comerç de petroli és multifacètic. El petroli flueix en forma de cru o de productes, a través d'oleoductes o de vaixells, i el més probable és que calgui acomodar els terminis per als que tenen més dependència de Rússia", detallen.
Brussel·les estudia un nou paquet de mesures contra Rússia, que inclou l'embargament al petroli rus. Fins ara, la Unió Europea s'ha mostrat reticent davant la negativa de grans potències com Alemanya, però el canvi de postura recent de Berlín ha propiciat la seva negociació al si de la UE.
De moment hi ha dos països que s'hi continuen negant: Polònia i Bulgària. No obstant això, la possibilitat d'incloure exempcions per a aquests països podria ajudar a tirar endavant el nou paquet de mesures.
En qualsevol cas, les representants europees no van detallar res al respecte després de la reunió de ministres d'Energia d'aquest dilluns, en què sí que van avançar mesures quant a la independència del gas rus, amb mesures concretes que es plasmaran al RePowerEU.