L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha rebaixat al seu últim informe publicat aquest dimecres la previsió de demanda de petroli per a aquest any. A més, assegura que l'abril l'oferta es va reduir a causa de les sancions de l'Iran. Aquesta rebaixa es produeix enmig de les preocupacions mundials per l'agreujament de la guerra comercial entre els EUA i la Xina.
A més, a aquest conflicte cal afegir l'augment de les tensions al Pròxim Orient, atribuïbles a una sèrie de factors específics dels mercats individuals. "Els canvis reflecteixen dades de 2018 menors a les esperades en grans nacions consumidores com Egipte, Índia, Indonèsia i Nigèria", assegura l'informe, que s'observa una divergència clau entre els països de l'OCDE i els no pertanyents. De fet, en aquests últims, entre els quals es troben països com la Xina, Índia i Rússia, la demanda en realitat va créixer.
Preveu que el subministrament fora de l'OPEP creixerà 1,9 milions de bpd en comparació amb els 2,8 milions de bpd de l'any passat
Per la seva banda, als 36 estats membres de l'OCDE, la demanda es va reduir per segon trimestre consecutiu, a causa principalment dels membres europeus i asiàtics de l'organització.
L'any passat, l'AIE va revisar a la baixa en 70.000 barrils per dia (bpd) a 1,2 milions de bpd el creixement de la demanda de petroli, mentre que el pronòstic per a aquest any es redueix en 90.000 bpd a 1,3 milions de bpd.
L'informe també revela que l'abril el subministrament va baixar en 300.000 bdp. Una caiguda liderada per l'Iran, Azerbaidjan, Kazakhstan i Canadà. Pronostica que el subministrament fora de l'OPEP creixerà 1,9 milions de bpd en comparació amb els 2,8 milions de bpd de l'any passat. La caiguda en el subministrament iranià, que abans era el tercer productor més gran de l'OPEP, a causa de les àmplies sancions dels EUA ha creat "un marge perquè altres productors augmentin el subministrament", afirma l'AIE.
En el creixement entre els països que no són membres de l'OPEP destaca els EUA, on l'agència diu que "la forta activitat de permisos i la recuperació de l'activitat de fracking a principis de 2019 haurien de recolzar a una major producció durant la segona meitat de l'any". Això suggereix que la producció dels EUA ajudarà a equilibrar els mercats enmig de la pèrdua de cru iranià, cosa que potencialment significa menys ajuda requerida dels membres de l'OPEP.
Durant la jornada d'aquest dimecres, el barril de cru Brent, el de referència a Europa, cau més d'un 0,5%, mentre que el West Texas baixa a prop d'un 0,9%.