L'Agència Internacional d'Energia (AIE) ha concretat una mica més els seus plans sobre l'alliberament d'existències de petroli per controlar les turbulències al mercat després de l'esclat de la guerra a Ucraïna. Fatih Birol, director executiu de l'organisme, ha confirmat que sospesen posar en circulació 120 milions de barrils, 60 només per part dels Estats Units.
Després de la notícia, la cotització de l''or negre' va patir als mercats, una situació que s'ha compensat dijous a primera hora amb pujades tant per al Brent (+0,8%, 101,90 dòlars) com per al West Texas Intermediate (+0,73%, 96,94 dòlars).
"L'AIE avança amb un alliberament col·lectiu d'existències de petroli de 120 milions de barrils (incloent-hi 60 milions de barrils aportats pels EUA com a part de la seva extracció general de la Reserva Estratègica de Petroli). Properament es faran públics més detalls de les contribucions específiques", ha escrit al seu perfil oficial de Twitter Birol.
The @IEA is moving ahead with a collective oil stock release of 120 million barrels (including 60 million barrels contributed by the US as part of its overall draw from its Strategic Petroleum Reserve).
— Fatih Birol (@fbirol) April 6, 2022
More details of specific contributions will be made public soon.
Després de la reunió de la setmana passada, els ministres de l'AIE van reiterar la preocupació pels impactes en la seguretat energètica de les atroces accions de Rússia i van expressar el suport a les sancions imposades per la comunitat internacional en resposta. Així mateix, van traslladar la seva solidaritat amb el poble ucraïnès i el seu govern, "elegit democràticament davant la violació atroç i no provocada per part de Rússia de la sobirania i la integritat d'Ucraïna".
També van anunciar la mesura de més alliberaments de barrils de petroli, la segona d'aquestes característiques durant aquest any, per controlar les turbulències del mercat. L'acord aconseguit aquest divendres suposa la cinquena vegada que es realitza un alliberament d'aquestes característiques, després dels produïts el 1991, el 2005, el 2011 i l'1 de març del 2022.
"Si la caiguda (de la cotització del cru) és sostenible, podríem començar a veure certa relaxació de les pressions inflacionistes, però no és clar fins a quin punt serà sostenible el retrocés del petroli i fins a quin punt podrien baixar els preus tenint en compte la creixent diferència entre l'oferta i la demanda", destaca Ipek Ozkardeskaya, de Swissquote, que sosté que és millor veure el preu del cru per sota dels 100 dòlars que per sobre.