Les previsions de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) avisen que la producció mundial de petroli augmentarà, alleujant les tensions del mercat i empenyent la capacitat excedent cap a nivells no vists fora de la crisi de la covid.
Així es recull al seu darrer informe sobre perspectives per al mercat del petroli, en què s'explica que la forta demanda de les economies de ràpid creixement a Àsia, així com dels sectors d'aviació i petroquímics, impulsarà un ús més gran de petroli als propers anys.
Però aquests avenços es veuran cada cop més contrarestats per diversos factors. Entre aquests, l'augment de les vendes d'automòbils elèctrics, les millores en l'eficiència del combustible als vehicles convencionals, el menor ús de petroli per a la generació d'electricitat a l'Orient Mitjà i els canvis econòmics estructurals.
Com a resultat, l'informe pronostica que la demanda mundial de petroli, que inclou els biocombustibles va fer una mitjana de poc més de 102 milions de barrils per dia el 2023, s'estabilitzarà a prop de 106 milions de barrils per dia cap a finals d'aquesta dècada.
Paral·lelament, l'AIE espera que un augment en la capacitat de producció mundial de petroli superi el creixement de la demanda d'aquí al 2030.
Es pronostica que la capacitat d'oferta total augmentarà a gairebé 114 milions de barrils per dia per al 2030. Això donaria com a resultat nivells de capacitat excedent mai abans vists, excepte al punt àlgid dels bloquejos per la covid-19 el 2020.
"A mesura que el repunt de la pandèmia perd força, avancen les transicions a energies netes i canvia l'estructura de l'economia de la Xina, el creixement de la demanda mundial de petroli s'està desaccelerant i arribarà al punt màxim el 2030. Aquest any, esperem que la demanda augmenti al voltant d'1 milió de barrils per dia”, ha assenyalat el director executiu de l'AIE, Fatih Birol.
Com afegeix, "les projeccions d'aquest informe, basades en les darreres dades, mostren un important superàvit d'oferta que sorgeix en aquesta dècada, cosa que suggereix que les companyies petrolieres potser vulguin assegurar-se que les seves estratègies i plans comercials estiguin preparats per els canvis que s'estan produint”.
Tot i la desacceleració del creixement, encara es pronostica que la demanda mundial de petroli serà 3,2 milions de barrils per dia més alta el 2030 que el 2023, tret que s'implementin mesures polítiques més estrictes o es consolidin canvis de comportament.