ep archivo   lingote de oro
DEGUSSA - Archivo

L'or va superar la setmana passada els seus màxims històrics anteriors i cotitza actualment a l'entorn dels 2.180 dòlars per unça. Al mercat, s'explica l'últim ral·li del metall preciós per les perspectives de properes baixades de tipus de la Reserva Federal (Fed), per la recerca de refugi davant de la tensió geopolítica i per les compres d'or per part de la Xina.

Tot i això, res d'això convenç Julius Baer. El seu analista, Carsten Menke, es mostra "perplex" davant els que enarboren aquests arguments per explicar les pujades.

"En la nostra opinió, cap d'aquests factors no pot explicar el repunt, deixant-nos perplexos", apunta. "Encara que el sentiment pot impulsar els preus encara més a curt termini, veiem més risc a la baixa que l'alça a llarg termini".

L'argument més comú per explicar les pujades actuals de l'or és el de les imminents retallades dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal dels Estats Units. "Les retallades en les taxes per si soles no són suficients per sostenir els preus. En canvi, les retallades han de passar en un entorn recessiu, cosa que no esperem", matisa aquest expert.

Un altre argument és augmentar els riscos geopolítics. Sobre aquest aspecte, Menke puntualitza que encara que l'or té la reputació de ser un refugi geopolític, no té un historial sòlid. "Típicament, només hi ha un augment a curt termini, però no un suport durador, llevat que la geopolítica tingui un impacte generalitzat en l'economia i/o els mercats financers".

Afegeix Menke que, a jutjar pel marcat ambient de risc als mercats financers, "ens sembla força improbable que el mercat de l'or estigui preocupat per la geopolítica mentre que altres mercats no ho estan".

El tercer argument és que hi ha una febre de compra d'or a la Xina, que reflecteix els problemes econòmics i la manca d'altres alternatives d'inversió atractives. Tot i que l'expert reconeix que la demanda ha augmentat novament al darrer any, afirma que els volums no són suficients perquè la Xina torni a tenir el control del mercat de l'or. "Els lliuraments físics i els volums de negociació a la Borsa d'Or de Xangai s'han refredat novament després d'un augment al febrer, fet que ha reduït el preu premium domèstic".

"DESCONCERTATS"

Tot i això, des de Julius Baer es mostren "desconcertats" pel recent repunt de l'or. A parer seu, no està recolzat per cap dels impulsors habituals: el dòlar nord-americà, els rendiments dels bons del Tresor dels EUA i la demanda de refugi segur.

"En canvi, el mercat de l'or sembla estar surfejant sobre una gran onada de sentiment alcista, cosa que podria impulsar els preus encara més a curt termini. Dit això, a mitjà i llarg termini, seguim veient més risc a la baixa que al alça", conclou Carsten Menke.

Noticias relacionadas

contador