ep archivo   lingote de oro
DEGUSSA - Archivo

El fre de les compres d'or per part de la Xina només és un "contratemps temporal" per al metall preciós. Almenys així ho creu Carsten Menke, estrateg de Julius Baer, ​​que considera que l'or es mantindrà impulsat per uns bancs centrals que seguiran ferms en les compres del metall preciós i per un mercat que té actualment una disposició més gran a pagar per l'or a causa dels factors polítics.

El banc central de la Xina va pausar les compres d'or per a les reserves al maig, segons dades oficials publicades divendres passat. Les dades van mostrar que la Xina tenia 72,80 milions d'unces troy d'or a finals de maig, sense canvis des de finals d'abril. El valor de les reserves d'or de la Xina va augmentar fins als 170.960 milions de dòlars a finals de maig des dels 167.960 milions a finals d'abril.

"És important tenir en compte, però, que la Xina no ha estat completament transparent amb les compres d'or en el passat, ja que una part significativa no ha estat informada oficialment. Encara que no seria inusual que la Xina pausés les compres, les tensions geopolítiques en curs i una proporció comparativament baixa d'or a les reserves de divises suggereixen que haurien de continuar (comprant) en una etapa posterior", comenta Menke. "Dit això, aquesta pausa podria pesar sobre el molt optimista estat d'ànim del mercat i portar els preus a la baixa. Tot i això, només ho veuríem com un contratemps temporal", afegeix l'expert.

Durant els darrers mesos, la Xina s'ha convertit en el principal impulsor dels preus de l'or. La demanda d'inversió ha tornat a augmentar a causa de l'economia local en dificultats, mentre que el Banc Popular de la Xina (PBoC) ha incrementat les reserves d'or. La lògica darrere de la compra del banc central de la Xina és tan simple com poderosa: en temps de persistents tensions geopolítiques, vol dependre menys del dòlar nord-americà i, en casos extrems, ser menys susceptible a les sancions nord-americanes.

"Segons els nostres càlculs, les reserves d'or de la Xina han augmentat en 710 tones des de l'inici del 2022, de les quals al voltant del 45% van ser informades oficialment pel Banc Popular de la Xina. La resta s'estima en funció de les exportacions des del Regne Unit a la Xina, encara que aquestes no es van registrar com a importacions. Segons les directrius del Fons Monetari Internacional (FMI), l'or monetari no necessita ser registrat a les estadístiques comercials oficials", explica l'analista de Julius Baer.

La notícia de divendres passat que no es van fer compres al maig va provocar algunes preses de guanys al mercat de l'or. A més, s'hi va sumar un informe del mercat laboral dels EUA millor del que s'esperava (que refreda les possibilitats de retallades de tipus), cosa que va fer que els preus de l'or caiguessin un 3,5%. Segons el banc suís, les retallades van ser producte del tancament de posicions dels operadors especulatius al mercat de futurs que estaven posicionats per a tipus d'interès més baixos als EUA i més compres per part del PBoC.

L'or persisteix en les retallades aquest dilluns. Ara es deixa un 0,6%, fins als 2.310 dòlars.

Noticias relacionadas

contador