• OZ tenia 200 milions contra Telefónica i Boussard, 676 milions
  • Les accions de l'operadora es disparen un 2,5%
Pallete-telefonica-2

Pas enrere sense precedents. Per poder liquidar una posició baixista cal recomprar les accions. Això és el que acaben de fer els fons d’Och-Ziff (OZ) i Boussard & Gavaudan en Telefónica, en què mantenien un 1,93% del capital de l'empresa espanyola a 'curt' i l'han reduït a tot just un 0,17%, segons consta als registres de la CNMV.

  • 4,34€
  • 0,02%

Inesperadament, el moviment es produeix en vigílies de la celebració del referèndum a Catalunya que ha posat en alerta els inversors amb interessos a Espanya. La 'recompra' de títols està valorada en uns 890 milions d'euros als preus actuals en borsa de la companyia que presideix José María Álvarez-Pallete.

En el cas d'OZ, la posició s'ha reduït del 0,5% al ​​0,04%, mentre que Boussard & Gavaudan ha retallat l'1,6% al 0,13% el seu 'curt'. En total, els fons de les dues gestores han hagut de recomprar l'equivalent a 100 milions d'accions. BNP Paribas, l'altre gran baixista en Telefónica, manté de moment el seu 1,1% en curt.

Les tres companyies havien situat l'agregat de posicions curtes en l'operadora per sobre del 3,3%, és a dir, més de 1.600 milions d'euros enfront dels 46.000 milions que val en borsa l'empresa espanyola. La incertesa sobre l'evolució del deute financer de la companyia -que supera els 47.000 milions d'euros- havia col·locat la propietària de Movistar al punt de mira dels grans taurons del mercat.

NOVES ACCIONS I AUTOCARTERA

Però alguna cosa ha hagut de canviar a l'escenari perquè aquests dos 'superinversors' baixistes hagin donat un cop de volant tan brusc. L'últim gran moviment a Telefónica s'ha executat aquest mateix dilluns amb l'entrada a cotització de 154.300.000 de noves accions.

L'operadora ha hagut d'ampliar en un 2,9% el seu capital per atendre els bons convertibles, valorats en 1.500 milions d'euros, que va emetre el 2014 per atendre el pagament de la compra de l'alemanya E-Plus (KPN). El preu de conversió d'aquests bons ha estat de 9,71 euros per acció, un 5,5% per sobre de la cotització actual. Aquesta allau de nou paper ha estat ben acollida pel mercat.

L'impacte sobre l'accionariat de Telefónica no ha estat menor. La mateixa empresa ha comunicat a la CNMV que la seva autocartera es redueix del 2,8% a l’1,26% com a conseqüència d'aquesta ampliació de capital. En part per la dilució que comporta, també perquè ha hagut de cedir part de les seves accions pròpies per lliurar-les als bonistes i, finalment, perquè alguns empleats de l'operadora han rebut els seus bonus en accions.

"Les transmissions de 2 d'agost i 21 de setembre de 2017, corresponen a la conversió dels bons anteriorment esmentats, el valor mínim de conversió de l'acció es va fixar als 9,7174 euros. La transmissió de 72 milions d accions amb data 14 de març de 2017, correspon a una operació de bescanvi d'accions amb KPN, comunicada mitjançant fet rellevant el 13 de març de 2017. La resta de transmissions corresponen a diferents plans d'empleats", expliquen des de l'operadora en un comunicat.

Noticias relacionadas

contador