• El conseller redueix la seva participació fins al 0,368% des de l'anterior 0,4%
  • La setmana passada, un altre conseller va vendre 80.000 accions a 6,36 euros
ep fernando abril-martorell 20170629150002
INDRA

Fernando Abril-Martorell, conseller d'Ence i que també és president de la companyia tecnològica Indra, ha venut 100.000 accions del grup paperer a 6,46 euros, segons ha notificat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

  • 2,98€
  • -1,06%

Amb aquesta operació, el directiu s'ha embutxacat 646.000 euros, després que les accions d'Ence hagin pujat un 118% durant els últims dotze mesos. A més, Abril-Martorell redueix la seva presència en el capital fins al 0,368% des de l'anterior 0,4%. A l'actualitat, en controla una mica més de 905.000 accions.

Dilluns passat, 19 de març, Javier Echenique Landiríbar, conseller d'Ence, va vendre 80.000 accions de la companyia a 6,36 euros. Landiríbar, que també és conseller d'altres grans corporacions com Telefónica, ACS i Banc Sabadell, on ostenta el càrrec de vicepresident (ha estat també director general de BBVA), es va embutxacar 510.400 euros amb la venda d'aquest paquet d'accions.

Segons va comunicar a la CNMV, va reduir la seva participació en el capital fins al 0,037% des del 0,069%. A l'actualitat, en controla 92.478 accions.

FORTUNA DE JUAN LUIS ARREGUI

La pujada borsària d'Ence ha 'engreixat' la fortuna del seu president, Juan Luis Arregui, un dels directius i empresaris espanyols més importants dels darrers anys, en uns 200 milions d'euros. Tan sols la seva participació en Ence (72.090.000 d'accions) està valorada en uns 380 milions d'euros als actuals preus de mercat. Fa un any, el mateix paquet accionarial 'tan sols' valia 180 milions.

Arregui va ser un dels fundadors de Gamesa el 1976, grup que va arribar a presidir fins al 1995 (va ser-ne vicepresident fins al 2017) i del que va arribar a controlar una participació molt important que el va fer milionari. El 2008, va vendre un milió d'accions del fabricant basc de turbines eòliques a 30,76 euros, operació durant la qual es va embutxacar més de 30 milions d'euros. Anteriorment, el 2004, ja havia col·locat l’1,86% del capital per gairebé 54 milions d'euros.

Nascut a Mallavia (Biscaia), el 1944, als seus 83 anys Arregui està considerat com un dels empresaris bascos més poderosos. Enginyer Tècnic per l'Escola Superior d'Enginyeria de Bilbao, també va fundar Corporació Eòlica Cessa, de la qual va ser president fins el 2006. I ha estat president de Guascor, conseller de GRL Aceite i president del celler Viña Izadi.

ALIAT DE GALÁN CONTRA FLORENTINO

A més de president d'Ence des de 2006, va ser conseller d'Iberdrola des de 1993 a 2010 (a la vegada un dels màxims accionistes de Gamesa). Estret col·laborador de l'actual president Ignacio Sánchez Galán, a l'elèctrica amb seu a Bilbao va arribar a controlar-hi una participació del 2% el 2007, encara que va estar reduint-hi progressivament la seva presència.

El 2010 encara declarava el 0,57% de l'elèctrica (participació que encara li assigna 'Forbes') però va decidir dimitir com a conseller en plena batalla amb Florentino Pérez pel control del grup. En aquest moment, Arregui va explicar que deixava Iberdrola per no tenir cap tipus de conflicte d'interès amb la seva participació en Ence. "No puc consentir que Florentino m’utilitzi", va afirmar llavors en una entrevista al diari 'ABC'. També va afegir que defensaria "fins a la mort" la independència d'Iberdrola.

LA SEVA APOSTA PER ENCE

Des de llavors, ha apostat fort per Ence, en què ha hagut de lidiar amb una profunda crisi en el model de negoci de la companyia, que el va obligar a reestructurar l'activitat de la planta de Huelva i a registrar diversos anys de pèrdues. Ence va arribar a desplomar fins a 1 euro per acció i va haver de fer una gran reestructuració, amb moments molt complicats per Arregui.

Per exemple, el 2010 va haver de realitzar una ampliació de capital de 130 milions d'euros a 1,56 euros per títol, que va provocar una gran dilució per a tots els accionistes. Encara que els pitjors moments en borsa de la companyia, en què Arregui va haver de suportar fortes minusvalideses en la seva inversió, es van produir el 2012, quan va baixar per sota d'un euro per títol.

Durant 2014, la volatilitat va ser elevadíssima, ja que el valor va rebotar fins a 2,5 euros però poc després va perdre els 1,5 euros. El gran rebot va començar a principis de 2015 fins a 3,50 euros per títol, però el 2016 els títols van tornar a enfonsar-se per sota de 2 euros. Encara que des de fa un any, quan van tornar a rebotar fins als 2,50 euros, han protagonitzat una impressionant remuntada fins a gairebé 6 euros.

ELS 'ALBERTOS' VENEN, ARREGUI ES REFORÇA

Els socis d'Arregui a la paperera, els empresaris Alberto Cortina i Alberto Alcocer, van aprofitar l'excel·lent comportament del valor per vendre recentment el 5% del capital per 71 milions d'euros. El seu lloc al Consell d'Administració ha estat ocupat per un dels seus fills, Javier Arregui, cosa que ha reforçat el seu control absolut sobre la companyia.

Segons la llista Forbes, Arregui ocupa el lloc número 39 a la llista de milionaris espanyols, amb una fortuna de 650 milions d'euros. Un imperi familiar que té el relleu assegurat amb els seus fills, ja que a més de Javier, Óscar Arregui també és conseller d'Ence.

Així que Juan Luis Arregui té motius per somriure. No és per menys, després d'augmentar la seva fortuna en 200 milions d'euros en només dotze mesos i d'haver realitzat una autèntica 'travessia pel desert' durant els últims anys.

Noticias relacionadas

contador