ep filed - 16 august 2019 emlichheim pump jacks operate at wintershall dea premises global demand
Mohssen Assanimoghaddam/dpa - Archivo

El barril Brent ha tornat a superar la barrera dels 120 dòlars pendent de les possibles sancions d'Europa al cru rus, però també pel dèficit d'oferta que viu el mercat. L''or negre' no deixa d'escalar posicions davant la incertesa, i fins i tot el barril West Texas, de referència als EUA, ja supera els 114 dòlars. Davant d'aquesta situació, els experts ho tenen clar: "Els riscos d'una pujada duradora del preu del petroli han augmentat considerablement".

Són paraules dels analistes de Julius Baer, ​​que apunten que amb la guerra a Ucraïna i l'enfrontament entre Occident i Rússia, "sembla que estem rebent lliçons de profunditat a la geografia de la infraestructura petroliera". Norbert Rücker, cap d'Economia i Investigació Next Generation del banc suís, explica que la nova pujada del cru es deu, en part, a un xoc d'oferta.

"A causa d'uns suposats danys causats per una tempesta, una terminal d'exportació clau de petroli del Kazakhstan ha tancat, privant el mercat d'uns subministraments molt necessaris", destaca. I ara "els esdeveniments pressionen les nacions petrolieres de l'Orient Mitjà perquè reconsiderin l'aixecament de les seves restriccions de producció encara vigents amb més rapidesa", i compleixin així "la seva promesa de ser guardians fiables del mercat del petroli".

Kazakhstan, apunta Julius Baer, ​​és un important productor de petroli que depèn d'un oleoducte que uneix els jaciments del Mar Caspi amb les terminals petrolieres del Mar Negre a Rússia per a les seves exportacions. A principis d'aquesta setmana, l'operador del port va dir que, a causa dels danys causats per la tempesta, la terminal es tancaria per fer feines de reparació. Una interrupció que arriba "en un moment molt desafortunat per als compradors de petroli i eleva la bretxa dels ports russos al voltant del 5% del subministrament mundial de petroli".

"Hi ha rutes comercials alternatives, com la del Caucas, però aquestes rutes només poden compensar marginalment el dèficit. Els riscos d'una pujada de preus del petroli més duradora han augmentat materialment", destaca Rücker, que assenyala que "el matalàs de subministrament s'està reduint i el que és principalment una crisi de preus podria esdevenir una crisi de subministrament”.

Tot i això, atesa la situació actual, també hi ha dubtes sobre si el tancament es deu a danys o més aviat a raons polítiques, "entre altres coses perquè el consorci de l'oleoducte està parcialment en mans d'empreses nord-americanes", afirma aquest expert.

A més, segons l'analista del banc suís, "una pujada del preu del petroli més duradora augmenta el dolor econòmic per a Europa, especialment per als compradors de petroli asiàtics com la Xina i l'Índia, que semblen estar cada cop més embolicats en el conflicte". "Els alts preus del petroli i la destrucció de la demanda són el mecanisme definitiu que reverteix la pujada", conclou.

Noticias relacionadas

contador