- En Técnicas Reunidas augmenten fins a nivells rècord amb un 14,53%
- Els fons de cobertura es repleguen en DIA i Bankia, dos valors entre els més castigats
Els fons de cobertura han mogut fitxa a l'estiu i han endurit el seu atac contra Telefónica i Técnicas Reunidas, dos valors sobre els quals han posat el focus mentre pateixen en borsa durant les últimes setmanes. També han elevat l'aposta contra Cellnex, mentre que la redueixen en Bankia, després de diversos augments consecutius, i tornen a tancar curts en DIA.
- 10,78€
- -0,65%
- 3,90€
- -0,69%
En concret, l'atac baixista sobre Telefónica assoleix màxims des del gener, en passar en dues setmanes des del 2,33% fins al 2,92%, cosa que suposa una inversió contra l'evolució de les seves accions de més de 1.300 milions d'euros, enfront de la capitalització de 45.000 milions. La 'teleco' presidida per José María Álvarez-Pallete, que ha caigut en borsa avui un 1,25%, ha tancat en 8,94 euros. De fet, l'operadora suporta la major posició curta de la borsa espanyola, per part dels fons de cobertura de Boussard & Gavaudan, amb un 1,6% del capital que suposa més de 700 milions d'euros posicionats.
Els baixistes prenen posicions mitjançant el préstec d'accions -encara que també hi ha fórmules a través de derivats-. És a dir, quan reben per lloguer un títol el venen i, quan han de tornar-lo al seu propietari, el recompren, amb la qual cosa guanyen si mentre el valor cau (vegeu vídeo sobre el funcionament de les posicions curtes). La CNMV recopila les posicions superiors al 0,2% del capital i publica les sumes per empresa cada dues setmanes.
A més de l'augment de 'curts' en Telefónica, també destaca l'enduriment de la pressió baixista en Técnicas Reunidas, valor que pateix en borsa en deixar-se un 26% en l'acumulat de l'any. Aquest dilluns es deixa un 1,15% fins als 28,86 euros. Els baixistes han incrementat la seva aposta des del 12,29% al 14,53%, nivells rècord en la companyia d'enginyeria del sector petrolier. És a dir, 234 milions d'euros exposats per part dels fons de cobertura, especialment Delores Holdings (3,32% del capital), Marshall Wace (3,24%) i darsana Capital (1,23%).
Un altre valor en el qual s’han augmentat els baixistes és Cellnex, des del 6,94% fins al 7,06%. En l'empresa de torres de telecomunicacions hi ha la major posició curta de la borsa espanyola si es comptabilitza en termes relatius respecte al capital de l'empresa, amb un 4,19% per part d’AQR Capital Management, un dels fons de cobertura més temuts i habituals en aquestes estadístiques.
ALLEUJAMENT EN DIA I BANKIA
Mentrestant, el tancament de curts s'ha prolongat en DIA. Igual que durant les setmanes anteriors, de forma lleu però contínua, els baixistes han reduït les seves posicions curtes. A l'última actualització, que inclou dades fins al divendres 1 de setembre, la pressió baixa del 19,06% al 18,24%. Encara és la major presència de baixistes a la borsa espanyola, tot i que es redueix dràsticament des del 24,86% aconseguit el 7 de juliol, el registre més alt en la sèrie històrica que va arrencar el 2011. El replegament es produeix fins a mínims des del 31 de març d'aquest any, tot i que encara hi ha 600 milions invertits contra la cadena de supermercats. Especialment, són els més agressius Delores Holdings (3,32%) i Marshall Wace (3,24%).
Per la seva banda, els fons de cobertura han alleujat la pressió en Bankia després de 10 setmanes -cinc actualitzacions- d'augments de les inversions baixistes. En aquest cas, han reduït la pressió des del 3,96% fins al 3,8% del capital del banc parcialment nacionalitzat que presideix José Ignacio Goirigolzarri.
Altres canvis destacats són el descens de posicions curtes en OHL, des del 7,52% fins al 7,05%, i l'augment d'inversions baixistes en BME, des del 4,06% fins al 4,16%. També pugen, de manera destacada, en Almirall, en incrementar des del 3,56% fins al 4,81%. Les posicions curtes es mantenen a l’1,39% en Liberbank, en què el regulador va vetar les vendes en curt durant un mes el 12 de juny i, al juliol, va prorrogar la decisió durant dos mesos més, fins almenys el 12 de setembre.