- L'agregat de posicions curtes més alt en la sèrie històrica es produeix en DIA amb un 24,86%
- Tècnicas Reunidas, OHL, Cellnex, Sacyr i BME també tenen percentatges superiors al 4%
La prohibició de les posicions curtes en Liberbank s'ha estès dos mesos més. És a dir, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) perllonga el veto als inversors que aposten contra un valor mitjançant el lloguer d'accions. Una pràctica que realitzen amb major intensitat en altres 24 valors. Especialment en DIA, la cotitzada més pressionada pels baixistes.
- 0,02€
- -0,60%
- -
- -
El regulador publica cada dues setmanes les estadístiques actualitzades dels agregats de posicions curtes superiors al 0,2% del capital sobre les empreses cotitzades. És a dir, d'inversors que prenen prestades accions per vendre-les i, quan han de retornar-les, les recompren. Si en aquest període el títol ha caigut, guanyen diners (vegeu vídeo). I, des que la CNMV informa d'aquestes pràctiques, mai hi havia hagut una dada tan alta com el 24,86% de la DIA, segons l'actualització d'aquest dilluns. És a dir, més de 840 milions d'euros invertits contra l'evolució de la cadena de supermercats, que capitalitza més de 3.380 milions d'euros.
Així mateix, la CNMV informa diàriament dels moviments que realitzen els baixistes que controlen més d'un 0,5% d'una empresa. En el cas de l'empresa dirigida per Ana María Llopis i Ricardo Currás, hi ha 10 fons que superen aquest llindar, la majoria són fons de cobertura. Els més agressius són els vehicles britànics Marshall Wace i AKO Capital, amb un 3,3% i un 2,06% respectivament.
Abans de la seva intervenció i adjudicació al Santander per un euro, el Popular era el segon valor més pressionat. Va morir amb un percentatge de posicions curtes del 9,77%, encara que aquest percentatge va arribar assolir un màxim del 12,37% a l'abril. Durant les últimes setmanes, els fons de cobertura han accentuat la pressió en Técnicas Reunidas, en què l'agregat de posicions curtes ja suposa el 10,63%.
El 'pòdium' de valors amb més 'curts' es completa amb OHL, en què els baixistes tenen el 8,16% de les accions apostades contra la seva evolució. Un percentatge, això sí, que va disminuir les dues setmanes anteriors des del 8,65%. Mentre que en quart lloc apareix el proveïdor d'infraestructures de telecomunicacions Cellnex, amb un 6,23% del capital. Per davant del 4,27% que pateix la constructora Sacyr, en què al contrari que en OHL s'eleva des del 3,68% precedent. Mentre que en Borses i Mercats Espanyols (BME) els 'curts' també superen el 4%, encara que la dada és menys de la meitat que a l'octubre.
El següent valor del rànquing de cotitzades amb més volum de baixistes és Merlin amb un 3,01%, mentre que en Indra arriben al 2,93%; en Talgo, el 2,91%; i en Bankia, el 2,7%. Sobre el banc parcialment nacionalitzat, 3 fons de cobertura han posat el focus: Viking Global, Marshall Wace i AQR Capital Management. A més, han elevat les seves posicions paral·lelament al ral·li borsari del 14% que va protagonitzar l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri després que es van concretar les condicions de la fusió amb Banc Mare Nostrum (BMN) el passat 27 de juny.
Bankia no és l'única entitat financera, després de la 'mort' del Popular, aguaitada pels baixistes. Sabadell i Liberbank també es troben entre els 25 primers llocs, amb un 2,41% i un 1,39% respectivament. En l'últim cas, la CNMV va prohibir les posicions curtes durant un mes el passat 12 de juny, després de la caiguda en borsa de més del 40% de Liberbank una vegada que es va concretar la finalitat de Banc Popular. Tot i que no estava entre els valors més pressionats, la institució presidida per Sebastià Albella va justificar la decisió en la "major efectivitat" de la mesura sobre una cotitzada en què l'agregat de posicions curtes encara és reduït. L'impacte va ser immediat, ja que aquell mateix dilluns el valor es va disparar un 41%. Des de llavors, acumula un repunt del 46%. Aquest dijous puja al parquet després que ahir el regulador s'estengués dos mesos més el veto.
AUGMENT EN TELEFÒNICA
Un altre valor amb important presència per part dels 'curts' és Telefónica, en què han arribat al 2,6%, la ràtio més elevada des del febrer. La pujada es produeix alhora que el titubeig en borses de la 'companyia de telecomunicacions' des dels màxims anuals als 10,6 euros de març, amb un retrocés que ha portat les accions de l'empresa presidida per José María Álvarez-Pallete fins a la vora dels 9 euros. Les empreses franceses BNP Paribas i Boussard & Gavaudan hi tenen una aposta baixista amb un 0,78% i un 1,18% del capital respectivament. La inversió baixista de Boussard és la més alta de la borsa espanyola, amb més de 550 milions posicionats contra la companyia, que cotitza amb una capitalització de més de 46.600 milions d'euros.
La llista dels 24 valors més pressionats que Liberbank es completa amb Viscofan (2,67% del capital), Enagás (2,42%), Sabadell (2,41%), NH (2,19%), Mediaset (2,12%), Euskaltel (2,07%), Amadeus (1,91%), Quabit (1,87%), Colonial (1,84%), Acerinox (1,68%), Pharma Mar (1,68%), Atresmedia (1,63%) i Amper (1,6%). Així mateix, per sobre de l'1% també hi ha Telepizza, Mapfre, Grifols, Abengoa, Ercros i Prisa.