rato bankia portada buena

El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) ha sentenciat que els grans inversors que van acudir a la sortida a borsa de Bankia el 2011 poden reclamar a l'entitat financera per la informació del seu fullet presentat per fer el salt al parquet.

Aquest fullet no reflectia la realitat comptable de banc aleshores presidit per Rodrigo Rato. Així, la justícia europea dona els mateixos drets als fons que als inversors minoristes, tot i que deixa en mans del jutge que consideri si els inversors més qualificats "tenien o havien de tenir coneixement de la situació econòmica de l'inversor".

La decisió del TJUE ha tingut lloc després que el Tribunal Suprem portés una demanda de la Unió Mútua Assistencial d'Assegurances (UMAS), que havia comprat 160.000 accions per 600.000 en el debut borsari de Bankia. Uns títols que no trigarien a perdre gairebé tot el seu valor després de la reformulació dels comptes del banc.

La UMAS va guanyar el cas a primer instància, però l'Audiència Provincial va desestimar la nul·litat encara que va reconèixer la responsabilitat de l'entitat financera. Més tard, el cas va arribar al Suprem, que anteriorment va anul·lar les compres d'accions d'inversors minoristes al·legant les "greus inexactituds" del fullet.

És llavors quan el cas ha arribat al TJUE, a què el Suprem ha realitzat dues preguntes a l'respecte, la resposta ara coneixem i deixa en mal lloc Bankia, que ara té davant seu un nou front que semblava tancat.

contador