Volatilitat al petroli, que a la jornada ha passat de caure lleugerament a disparar-se un 3% a tornar a caure (barril Brent: 90,12 dòlars; barril WTI: 83,34 dòlars) després de l'inesperat anunci de Vladimir Putin, que ha comunicat aquest dimecres una "mobilització militar parcial" a Rússia. El president rus reconeix així per primer cop que està en guerra. Putin ha afirmat que l'objectiu d'Occident és "afeblir, dividir i destruir finalment Rússia".
"El seu discurs ha fet que el ruble rus baixés i els preus del petroli pugessin amb força al mig de l'escalada de tensions", comenta Victoria Scholar, cap d'inversions d'Interactive Investor.
La decisió de Putin és, sens dubte, la notícia més important de la jornada i ha aconseguit eclipsar, en bona mesura, l'altre gran esdeveniment: l'anunci sobre els tipus d'interès de la Reserva Federal. Un increment dels tipus agressiu tornaria a pressionar el cru i limitaria gairebé amb tota seguretat els guanys. L'enduriment monetari dur als EUA i Europa augmenta les possibilitats d'una recessió i d'una caiguda de la demanda de combustible. Davant d'això, una escalada bèl·lica a Rússia fa témer per l'oferta, cosa que alimenta les pujades als preus.
S'espera que avui la Fed anunciï un fort increment de tipus de 75 punts bàsics sense descartar un augment de 100 punts bàsics. A més de la decisió en si -que pot estar més o menys descomptada-, interessa conèixer quins plans té el banc central nord-americà per a les properes reunions, si seguirà la línia d'augments contundents o moderarà la seva actuació.
"La Fed s'està preparant per a una altra pujada gegantina de tipus (aquest dimecres), continuant amb el major ajustament de la política monetària des de l'era Volker. Al nostre escenari base, les noves pujades fins al quart trimestre i fins al 2023 faran que el tipus d'interès dels fons de la Fed arribi a un màxim lleugerament superior al 4%, una mica per sota dels preus del mercat", comenta Jame McCann, economista en cap d'abrdn.