L'escalada del petroli continua. Tant el cru de qualitat Brent, de referència mundial, com el West Texas Intermediate (WTI), de referència als Estats Units, pugen aquest dimecres, mantenint les alces que van registrar dimarts i que els ha portat a tocar màxims de 10 mesos. Els temors sobre l'oferta han propiciat aquesta situació, i és que tant l'OPEP com els Estats Units esperen un dèficit important de barrils des del començament d'any.
El Brent i el WTI pugen aquest dimecres un 0,3%, fet que els porta a cotitzar als 92,35 i 89,17 dòlars respectivament. Ho fan després del fort avanç de dimarts, després que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) hagi dit que espera un dèficit de 3,3 milions de barrils per dia al quart trimestre, després de prorrogar l'Aràbia Saudita i Rússia les retallades voluntaris a la producció fins a finals d'any (seria, si es compleix, el més gran en més d'una dècada), mentre que l'Administració d'Informació Energètica (IEA, per les sigles en anglès) dels Estats Units espera un dèficit una mica més modest, de 230.000 barrils.
El Brent ha escalat fins a situar-se al seu nivell més alt des del novembre del 2022 perquè "el dèficit de petroli del proper trimestre és òbviament una preocupació més gran" per als inversors, comenta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior a Swissquote Bank. Aquesta experta es pregunta quin és el potencial alcista dels preus del petroli, i apunta que "a l'actual entorn inflacionista, el repunt no s'hauria de prolongar gaire, i els preus difícilment podrien mantenir-se de forma sostenible per sobre dels 90 dòlars per barril".
Des del seu punt de vista, "la pujada dels preus del petroli provoca un augment de la inflació i de les expectatives d'inflació, cosa que alimenta les polítiques de línia dura dels bancs centrals mundials i augmenta les probabilitats de recessió". I les probabilitats de recessió "pesen sobre les perspectives de la demanda, i per això haurien de posar en perill el repunt del petroli en algun moment", comenta.
En qualsevol cas, afirma que les grans petrolieres són, però, una "aposta més segura per als inversors en energia", ja que en primer lloc, "es beneficien immediatament de la pujada dels preus del petroli, tenen sucoses rendibilitats per dividend, i anuncien regularment recompres d'accions quan guanyen molts diners en efectiu"; i en segon lloc, perquè, "encara que soni malament, seran les que puguin fer que la transició energètica es produeixi efectivament a gran escala".
Però a més de les previsions de l'OPEP i els EUA, a l'ànim inversor també pesa la creixent preocupació del mercat per les possibles interrupcions del subministrament degudes a les catastròfiques inundacions a Líbia. "Les greus inundacions a Líbia, que han causat danys a nombrosos ports i infraestructures, han desbaratat la capacitat del país per exportar petroli", afirma Stephen Innes, soci gestor de SPI Asset Management, que creu que s'ha creat el còctel perfecte que ha "accentuat la dinàmica alcista" del petroli.
Sobre Líbia, Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, diu que encara que "és cert que la producció de petroli de Líbia no és significativa", els operadors "són més sensibles a l'oferta, i això els manté molt nerviosos" .