El barril de cru Brent i West Texas registren aquest dimarts pujades que ronden l'1%. El petroli rebota després d'una jornada en què va arribar a anotar descensos superiors al 3%. Tot i això, el mercat manté les preocupacions sobre l'augment de l'oferta de l'OPEP.
També segueixen mirant amb atenció la demanda enmig de les tensions a l'Orient Mitjà i les fortes retallades de preus per part del principal exportador Aràbia Saudita.
"La retallada saudita en els preus de venda oficials per als carregaments del febrer hauria fet poc per millorar la confiança, ja que les reduccions suggereixen un mercat més feble. Si la debilitat persisteix, és difícil veure com l'OPEP+ podria fer reduccions més significatives de la producció, atesa l'escala de les retallades", comenten els analistes d'ING.
Segons la seva opinió, "el que és més probable que vegem és una pròrroga de les actuals retallades voluntàries al segon trimestre del 2024 per erosionar el superàvit esperat per al proper trimestre".
Mentrestant, a Swissquote assenyalen que "l'impuls negatiu dels preus del petroli persisteix i una caiguda per sota dels 70 dòlars per barril probablement aplanarà el camí cap al nivell de 65-67 dòlars per barril, el rang que va actuar com un suport decent l'any passat”.
De moment, durant aquesta sessió de dimarts, el barril de Brent, de referència mundial, es mou als 76,9 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate nord-americà ho fa als 71,5 dòlars.
A la primera setmana del 2024, tant el Brent com el West Texas van pujar més d'un 2% per l'augment de la tensió geopolítica a l'Orient Mitjà i el mar Roig.
A Julius Baer destaquen que, malgrat el devastador conflicte a l'Orient Mitjà i l'amenaça del transport marítim al mar Roig, el focus del mercat petrolier està en els abundants subministraments, les deslluïdes perspectives de la demanda de petroli de la Xina i la desaparició de les retallades de subministrament de les petro-nacions.
"El mercat petrolier sembla estar ben equilibrat aquest any enmig d'una economia feble i un creixement de la producció a les Amèriques. Veiem que els preus del petroli tendiran a assolir els baixos 70 dòlars aquest any", diuen. "Creiem que la demanda mundial de petroli s'hauria d'estancar en gran mesura aquest any després del fort creixement relacionat amb la reobertura de la Xina observat l'any passat".
A més, "les retallades de preus d'Aràbia Saudita insinuen una competència més gran entre les nacions petrolieres pels compradors, ja que els subministraments de Rússia, Iran o Veneçuela arriben amb descomptes a causa de les sancions occidentals", afegeixen.