- El cru cotitza amb avanços del 0,2% de mitjana
- Les baixes existències de combustibles destinats al costat d'unes previsions d'un clima més fred, podria impulsar la demanda d'aquests productes
L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) pronostica una "forta" demanda de petroli el 2018, apuntant fins i tot a un mercat global més ajustat que podria arribar a dèficit l'any que ve, en contra dels excedents de subministraments vistos en anys anteriors, segons es desprèn de l'últim butlletí publicat pel càrtel presidit pel ministre d'Energia de Qatar, Mohammad Saleh al Sada.
En aquest sentit, l'OPEP assenyala que, el proper hivern, les baixes existències de combustibles destinats al costat d'unes previsions d'un clima més fred, podria impulsar la demanda d'aquests productes. Segons apunta, la demanda global necessitarà al voltant de 33.060.000 de barrils al dia el 2018, un increment de 230.000 barrils diaris respecte al pronòstic anterior. Aquest es tracta del seu tercer augment mensual consecutiu.
Així mateix, l'informe reflecteix la confiança dels responsables de l'OPEP que les seves retallades de subministraments estan funcionant, tot i que el petroli continua cotitzant a la meitat del nivell de mitjans de 2014, quan va arribar a situar-se al voltant dels 100 dòlars per barril. "L'OPEP i els seus principals productors de petroli continuen drenant amb èxit l'excés de barrils de cru del mercat", assenyala el document.
Segons fonts secundàries, la producció d’'or negre' de l'OPEP va arribar als 32.750.000 de barrils diaris al setembre, fet que implica un augment de 88.500 barrils al dia respecte a l'agost. Tot i això, segons l'informe, si el bombament continua a nivells similars, el mercat podria situar-se en dèficit d'oferta el 2018.
Aquest augment va ser liderat per Nigèria i Líbia, els dos membres exempts de complir el pacte de reducció de l'oferta a causa de les interrupcions en la seva oferta pels conflictes bèl·lics, així com l'Iraq, que va augmentar la seva producció a 4,5 milions de barrils al dia. La producció de l'Aràbia Saudita, per la seva banda, es va mantenir estable als 10 milions de barrils diaris.
Així mateix, l'OPEP estima que els preus del petroli es mantinguin als 50-55 dòlars per barril el proper any, ja que un augment per sobre d'aquest nivell encoratjaria els productors de petroli a expandir les seves activitats de perforació.
En aquest context, el Brent, de referència a Europa, pujava al voltant d'un 0,3% i cotitzava a 56,77 dòlars per barril. Per la seva banda, el West Texas, de referència als EUA, arribava als 51 dòlars en revalorar-se al voltant d'un 0,2%.