Nova jornada de pujades del preu del petroli. El mercat de les commodities es 'caldeja' i l'or negre repunta aquest dimarts més d'un 1% (el barril de qualitat Brent, de referència a Europa, avança un 1,5% fins als 66,24 dòlars, i el de tipus West Texas, de referència als EUA, puja un 1,3% fins als 62,53 dòlars), cosa que dona una nova empenta a Repsol en borsa (+1,8% i cotitza als 10,34 euros). "L'impuls positiu continua, amb els inversors predisposats sense objeccions a una visió alcista", diuen els experts.
- 11,05€
- 0,27%
Són paraules dels estrategs d'Axi recollides per CNBC. El cru, que ja puja un 28% l'any, perllonga el seu avanç ajudat pel debilitament del dòlar, però també per les previsions que apunten que el petroli gaudirà durant els propers mesos de major fortalesa. De fet, Goldman Sachs acaba d'actualitzar les seves previsions i creu ara que la demanda mundial es recuperarà més ràpid que l'oferta.
De fet, el banc nord-americà ha elevat les seves estimacions per al Brent a 10 dòlars per al segon i el tercer trimestre de 2021, al·legant que la disminució dels inventaris previstos, l'augment dels costos marginals per reprendre l'activitat 'upstream' i les entrades especulatives donaran un nou impuls al preu. Espera, de fet, que el barril de referència a Europa arribi als 70 dòlars durant el segon trimestre, enfront dels 60 dòlars que preveia anteriorment, i per al tercer trimestre l'eleva a 75 dòlars, enfront dels 65 anteriors.
Tot i que no és l'únic que ha canviat les seves projeccions sobre el petroli. Morgan Stanley espera ara que els preus del cru Brent pugin fins als 70 dòlars per barril durant el tercer trimestre pels "signes d'un mercat molt millorat", incloent-hi les perspectives d'un repunt de la demanda.
L'optimisme s'estén, i així ho expliquen els experts d'Oanda. "És difícil no ser optimista amb els preus del petroli ara que la interrupció de la gelada pràcticament garanteix que el repunt de la demanda de cru a l'estiu esborrarà qualsevol excés d'oferta que quedi", diuen en referència al que ha passat a Texas durant els últims dies. En la seva opinió, "la demanda mundial de petroli té molt millor aspecte ara que la vacuna de Pfizer mostra resultats positius després d'una dosi, que el Regne Unit veu el final de la pandèmia 'a la vista' i que les hospitalitzacions i morts segueixen disminuint-se després d'aconseguir el seu màxim a principis de gener" a tot el món, remarquen.
CORRECCIÓ A LA VISTA?
Encara que no tots comparteixen aquesta visió. Des de Swissquote apunten que malgrat que els preus de l'energia i de les matèries primeres segueixen pujant davant les perspectives d'una forta recuperació econòmica enmig dels esforços mundials de vacunació, recolzant-se en la relaxació de la tragèdia energètica de Texas i en els rumors de desacord entre l'Aràbia Saudita i Rússia sobre què fer a continuació amb les retallades de producció, els analistes d'aquesta empresa creuen que "el repunt dels preus del petroli sembla estar lluny, ja que els indicadors tècnics apunten a condicions de sobrecompra al mercat diàriament".
"És plausible una correcció a la baixa per sota dels 60 dòlars per barril, sent-ne la major amenaça a curt termini la reunió de l'OPEP+ de la setmana que ve", comenten.