ep archivo   el posible impacto geopolitico en el precio del petroleo este ano podria mitigarse por
BANCO DE ESPAÑA - Archivo

El petroli cotitza tranquil aquest dilluns (barril Brent: +0,2%, 81,06 dòlars; barril WTI: +0,2%, 77,16 euros) després de la decisió de l'OPEP+ d'aquest diumenge, amb diversos factors contraposats que analitzen avui els analistes.

Per començar, el cartell de grans productors i els seus aliats han decidit estendre la major part de les retallades de producció fins a finals del 2025. Així, segons la política oficial, la coalició produirà un total combinat de 39.725 milions de barrils per dia al proper any.

No obstant, vuit dels grans productors (Aràbia Saudita, Rússia, Iraq, Unió dels Emirats Àrabs, Kuwait, Kazakhstan, Algèria i Oman) han dit que estendran les seves retallades voluntàries addicionals de 2,2 milions de barrils per dia, que van anunciar al novembre del 2023, fins a finals de setembre del 2024, i després aquesta retallada de 2,2 milions de barrils per dia s'eliminarà gradualment de manera mensual fins a finals de setembre del 2025 "per donar suport a l'estabilitat del mercat".

"Encara que la decisió d'eliminar gradualment les retallades al subministrament a partir de finals d'aquest any pot semblar sorprenent, simplement reconeix que els països petroliers estan preocupats per perdre quota de mercat. Veiem que les nostres opinions es confirmen en gran mesura. Els subministraments haurien de continuar sent abundants, i l'estat d'ànim del mercat s'hauria de continuar refredant. Esperem que els preus del petroli arribin als 70 dòlars per barril més endavant aquest any”, escriu Norbert Rücker, cap d'economia de Julius Baer.

Jefferies apunta que l'extensió de les retallades voluntàries fins a finals del tercer trimestre era àmpliament esperada. "La decisió de portar de tornada barrils a partir de l'octubre del 2024 endavant probablement serà presa com un petit impacte negatiu incremental", reconeix. Segons els nostres números d'oferta i demanda, els increments mensuals discutits de 0,15 milions de barrils per dia tenen l'efecte de convertir els nostres balanços del quart trimestre de retirada d'inventari en petites acumulacions. L'impacte en les expectatives per al 2025 probablement serà relativament neutral, ja que la majoria de les previsions incloïen una reversió de les retallades voluntàries".

Amb tot, Antonio Ernesto Di Giacomo, analista d'xs.com, diu que la decisió de l'OPEP+ d'estendre la major part de les retallades en la producció fins a finals del 2025 és una mesura estratègica per estabilitzar el mercat petrolier davant la feble demanda i la creixent competència.

"L'organització enfronta el desafiament d'equilibrar l'oferta i la demanda, gestionar els preus per mantenir la viabilitat econòmica dels seus membres i adaptar-se a un entorn competitiu en canvi constant. A través d'aquestes retallades prolongades, l'OPEP+ busca assegurar la seva influència al mercat petrolier global i proporcionar més estabilitat als seus membres".

contador