El petroli continua caient aquest dimarts després dels descensos d'ahir. L'OPEP va tornar a retallar, en la sessió passada, la previsió de creixement de la demanda mundial de cru per als anys 2024 i 2025. Es tracta de la tercera revisió a la baixa consecutiva del càrtel. El barril Brent cotitza ara als 73,95 dòlars (-4,5%) i el barril WTI, als 70,37 dòlars (-4,59%).
Ara, l'OPEP espera que la demanda diària augmenti en 1,93 milions de barrils, xifra que representa 106.000 barrils menys que en les seves estimacions anteriors, mentre que el 2025 la previsió de demanda ha estat reduïda en 100.000 barrils per dia. Durant els últims dies, el mercat ha estat especulant sobre una possible baixada a la demanda xinesa com una raó per a la menor demanda de petroli.
Al pla geopolític, cal destacar en relació amb el cru que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha dit als EUA que Israel està disposat a atacar objectius militars iranians, però no nuclears ni petroliers, segons les últimes informacions publicades per The Washington Post.
"La reducció del pronòstic de demanda per part de l'OPEP podria endarrerir encara més els seus plans de restauració de producció. Tot i això, els informes recents suggereixen que Aràbia Saudita estaria més disposada a guanyar participació de mercat que a perseguir un preu més alt per barril", escriu Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
"En conseqüència, la dinàmica de demanda i oferta a mitjà termini segueix afavorint els baixistes, encara que amb una excepció: les tensions a l'Orient Mitjà podrien provocar augments sobtats i a curt termini en els preus. Aquest temor podria, per si mateix, limitar el potencial de caiguda del petroli. El proper suport per al cru nord-americà se situa al nivell als 70 dòlars per barril”.
Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management, es refereix per la seva banda al consum de petroli a la Xina i subratlla que s'ha alentit significativament als últims mesos. Ara es projecta que només augmentarà en 200.000 barrils diaris el 2024, una forta disminució en comparació amb la mitjana de creixement anual de 600.000 barrils diaris de l'última dècada, comenta.
"Això ha portat a especulacions sobre si la disminució és una anomalia temporal, amb una possible recuperació de la demanda el proper any, especialment a la llum del darrer paquet d'estímul de Pequín, o si indica un canvi més durador. Ens inclinem cap a aquesta última possibilitat, considerant la ràpida adopció de vehicles elèctrics –que ara representen més del 50% de les vendes de nous vehicles– i l'expansió de les xarxes ferroviàries d'alta velocitat”, assenyala.