le secretaire d etat americain antony blinken

El petroli està caient aquest dimarts després que els EUA hagin informat que Israel ha acceptat una proposta d'alto el foc a Gaza, cosa que podria reduir els riscos de subministrament mentre augmenten les preocupacions sobre la demanda global. El cru Brent baixa fins als 77 dòlars per barril després de perdre un 2,5% aquest dilluns, mentre que el West Texas Intermediate, referent als EUA, perd els 74 dòlars.

El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha dit que el pas següent és que Hamàs accepti la proposta destinada a desescalar el conflicte de l'Orient Mitjà, que ja dura 10 mesos. Hamàs, per part seva, ha assegurat que no acceptarà cap opció que no comprengui un cessament definitiu dels atacs a Gaza.

Blinken ha qualificat l'acord proposat com a “un acord pont” i ha reconegut que no tot hi està detallat. Tot i això, es basa en una proposta que el president Joe Biden va presentar a finals de maig, a la qual les dues parts s'havien resistit.

"El cru nord-americà ha caigut fins a menys de 74 dòlars per barril i segueix sota pressió aquest matí, però podria, una vegada descomptats els factors geopolítics, rebre el suport de l'optimisme sobre la Fed i tornar a repuntar al rang de 78-80 dòlars per barril", apunta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Blinken va fer aquest anunci ahir dilluns, des de Tel Aviv, durant la novena visita a Israel des que va esclatar la guerra el 7 d'octubre passat. Abans de reconèixer que era un "acord pont" que s'havia de concretar, ha dit que la d'ara és potser "la millor i última oportunitat" per aconseguir una treva.

"La prima de risc geopolític, que ha estat inflant els preus (del petroli), ha començat a desinflar-se després que els EUA hagin anunciat que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha acceptat una proposta pont per refredar les tensions entre Israel i Hamàs. Una desescalada a l'Orient Mitjà podria fer que aquesta prima de risc s'evapori més ràpid que un toll sota el sol del desert”, comenta Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management.

D'altra banda, les últimes informacions des de Líbia indiquen que la producció al camp petrolier de Waha ha tornat al seu nivell habitual al voltant de 300.000 barrils per dia gràcies al fet que el manteniment de l'oleoducte s'ha acabat abans del previst. "No obstant, no tot va bé: el camp de Sharara a Líbia segueix fora de servei a causa d'un enfrontament polític entre governs rivals, cosa que impedeix una recuperació total", apunta Innes.

Pel que fa a la demanda Xina, l'expert reconeix que continua sent un factor incert. "Malgrat un augment en els viatges d'estiu, la creixent preferència pel tren d'alta velocitat i els vehicles elèctrics està reduint el consum de gasolina. Segons un informe de Bloomberg, les vendes de les dues petrolieres més grans de la Xina, PetroChina i Sinopec han caigut més d'un 5% des del juliol”.

contador