ep el posible impacto geopolitico en el precio del petroleo este ano podria mitigarse por excedentes
BANCO DE ESPAÑA

El petroli ha superat finalment els 90 dòlars el barril Brent després d'una setmana de pujades. Ara cotitza a la vora dels 91 dòlars (90,94 dòlars, +0,3%). El West Texas ha superat els 86 dòlars (+0,13%, 86,70 dòlars).

"No podem descartar el risc d'un repunt a curt termini als preus del petroli fins al rang de 95/100 dòlars per barril"

El cru opera a prop dels seus màxims des de l'octubre a mesura que les tensions geopolítiques creixents a l'Orient Mitjà generen aversió al risc. Israel ha augmentat els preparatius per a una possible represàlia de Teheran després de l'atac de dilluns a un complex diplomàtic iranià a Síria. Mentrestant, el president Joe Biden ha dit al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que el suport dels Estats Units a la seva guerra a Gaza depèn de nous passos per protegir els civils.

"Fins ara, les tensions a l'Orient Mitjà no han impactat significativament en el subministrament de petroli. Com a resultat, hem vist un augment sostenible en els preus del petroli, no un pic. Però la participació directa de l'Iran podria marcar una nova fita al conflicte d'Orient Mitjà i donar suport a un augment ràpid en els preus del petroli a curt termini. En aquest context, no podem descartar el risc d'un repunt a curt termini als preus del petroli fins al rang de 95/100 dòlars per barril", escriu Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Els experts expliquen que les pujades del petroli, juntament amb els comentaris de membres de la Fed refredant les expectatives de retallades de tipus, van ser els artífexs que Wall Street perdés més d'un 1% la sessió passada.

"El detonant és de doble cara, amb membres del banc central canviant el to: ahir va ser Kashkari reconeixent la possibilitat de no retallar tipus aquest any. En segon lloc, els preus del petroli estan pujant amb les tensions geopolítiques en augment a l'Orient Mitjà. Als EUA ahir, el Dow i el Nasdaq van perdre un 1,4% i l'S&P 500, un 1,2%. Els mercats asiàtics estan més baixos aquest matí després de la sessió feble als EUA", escriuen els analistes de Danske Bank.

Noticias relacionadas

contador