El petroli segueix pujant aquest dimarts, amb el Brent situant-se ja per sobre dels 80 dòlars (80,65 dòlars, +1,40%) i el WTI per sobre dels 76 dòlars (76,57 dòlars, +1,48%).
El fort increment que ha experimentat el preu del cru durant l'última setmana, que l'ha portat a situar-se al seu nivell més elevat des de 2018, "fa témer als inversors que l'alta inflació pugui no ser tan temporal com estan defensant els bancs centrals i que pugui acabar afectant la recuperació econòmica directament, a més de condicionar més del que s'esperava les polítiques monetàries, forçant els bancs centrals a retirar els seus estímuls abans del que seria desitjable", adverteix Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de link Securities.
La forta revaloració del cru està directament relacionada amb la crisi energètica mundial, que podria fer que la demanda del cru augmenti si l'hemisferi nord experimenta un hivern fred, ja que molts països no estan preparats per afrontar-lo, explica Craig Erlam, analista d'Oanda.
"Si l'impuls es manté, augmentarà la pressió sobre l'OPEP+ perquè acceleri el ritme d'increment de la producció, després d'una retallada històrica a principis de la pandèmia. Els plans d'augmentar la producció en 400.000 barrils diaris cada mes faran que la producció torni a la normalitat a finals de l'any que ve, però els últims esdeveniments poden obligar el grup a accelerar el ritme", afegeix aquest expert.
Segons Erlam, l'últim que necessita l'economia mundial en entrar en un període hivernal incert és una crisi de combustible per rematar-ho tot. "No obstant això, és possible que els productors no s'afanyin a prendre una decisió, ja que alguns podrien sentir-se còmodes amb els preus a aquests nivells i altres voldrien veure si altres restriccions acompanyen els augments de la Covid que pesen sobre la demanda", precisen des d'Oanda.
La pujada dels preus de gas natural liquat (GNL) i del carbó, conseqüència d'aquesta crisi energètica, també podria impulsar encara més els preus del petroli.
"La demanda de petroli podria augmentar en 0,5 milions de barrils diaris addicionals, o el 0,5% de l'oferta mundial de petroli, ja que els alts preus de gas obliguen a canviar el consum de gas pel de petroli", explica Vivek Dhar, analista de matèries primeres de Commonwealth Bank.
"Això tensarà encara més els mercats del petroli, sobretot perquè els augments d'oferta de l'OPEP+ segueixen sent bastant conservadors", precisa, afegint que els preus de l'energia encara podrien pujar a partir d'aquí, si el període hivernal a l'hemisferi nord resulta més fred del que s'esperava.