- Per la seva banda, el barril de West Texas ha arribat als 52,43 dòlars, un màxim de cinc mesos
- Aquest dilluns, el cru es va revalorar més d'un 3%
El preu del petroli s'ha capgirat i cotitza amb moderades caigudes després de tocar màxims de més de dos anys. Així, el barril de Brent cau un 0,1% i se situa fregant els 59 dòlars. El cru de referència a Europa ha arribat a tocar els 59,49, nivells màxims del 10 de juliol del 2015.
Per la seva banda, el barril de West Texas baixa un 0,1% fins als 51,18 dòlars. En aquest cas, el referent dels EUA ha tocat màxims de cinc mesos als 52,43 dòlars. Aquest dilluns, els dos tipus de petroli van arribar a pujar un 3%, després que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i països productors no membres de l'OPEP decidissin no estendre l'acord de limitar la producció.
Aquest dimarts, el president turc, Tayyip Erdogan, ha amenaçat amb tallar l'oleoducte que transporta el petroli del nord de l'Iraq a l'exterior, intensificant la pressió sobre la regió autònoma kurda durant el seu referèndum sobre la independència. L'oleoducte al port de Ceyhan de Turquia bomba generalment entre 500.000-600.000 barrils per dia.
Tomomichi Akuta, economista principal de Mitsubishi UFJ Research and Consulting a Tòquio, va afirmar que "l'alt grau de compliment dels productors en la reducció conjunta de la producció i la notícia de la resposta de Turquia al referèndum han ajudat els preus del petroli. Els preus del Brent podrien superar els 60 dòlars".
El cru nord-americà s'ha quedat endarrerit en comparació a causa de l'excés d'oferta paralitzada per l'huracà Harvey, que va obligar el tancament de gairebé el 25% de la capacitat de refinació nord-americà. Les refineries a Filadèlfia han reduït les taxes perquè els lliuraments de cru han estat frenades pels forts mars mentre l'huracà Maria es dirigia cap al nord al llarg de la costa atlàntica.
El diferencial entre els futurs WTI i Brent es va ampliar a 7,17 dòlars, la seva major diferència des d'agost de 2015. Els inventaris de cru dels Estats Units probablement van augmentar en 2,3 milions de barrils la setmana passada, segons un sondeig preliminar de Reuters fet públic aquest dilluns abans de les dades de l'Agència d'Energia dels EUA.
Norbert Ruecker, cap d'investigació de productes bàsics de Juliols Baer, apunta que les tensions relacionades amb el vot de la independència kurda augmenten les preocupacions sobre l'oferta i empenyen els preus del petroli al nivell més alt en més de dos anys. "Ens atenim a la nostra visió cautelosa. La geopolítica és la targeta dominant alcista d'avui, però eventualment els riscos de presa de guanys es fan més grans, no menys importants a mesura que el mercat entra en un pegat suau estacional", apunta.