petroleo-pozo

El petroli rebota un 7% aquest dimarts (barril Brent $36,87; barril WT: $33,30) després de la seva pitjor sessió des de 1991, amb caigudes de fins al 30%, i que van acabar a més d'un 20%. Així és com va reaccionar el petroli a la 'declaració de guerra' de l'Aràbia Saudita a la resta de productors, especialment Rússia, pels preus del petroli. Els Saudites van enfonsar els preus de l''or negre' amb l'anunci de descomptes massius dels preus de venda oficials per a l'abril. A més amés, sembla que podria estar-se preparant per incrementar la producció per sobre de la marca dels 10 milions de barrils per dia. Aquestes decisions s'interpreten com una resposta a la negativa russa de recolzar les retallades addicionals d'1,5 milions de barrils diaris que va acordar l'OPEP a finals de la setmana passada.

Les retallades actuals de la producció de l'OPEP+ (OPEP més la resta de grans productors, encapçalats per Rússia) expiren a finals de març, cosa que significa que a partir de l'1 d'abril, els productors poden bombejar tot el petroli que vulguin al mercat. Aquest excés potencial arribaria en un moment en què els preus del petroli ja es troben sota molta pressió per la crisi del coronavirus. La disminució dels viatges ja està afectant la demanda, i la desacceleració econòmica mundial podria fer baixar encara més els preus.

El dilluns, el Departament d'Energia dels EUA va dir que l'administració Trump està seguit d'aprop la situació, després de la forta davallada del petroli.

"Aquests intents dels actors estatals de manipular i sacsejar els mercats petroliers reforcen el paper dels EUA com a proveïdor fiable d'energia als seus socis i aliats d'arreu del món. Els EUA, com a major productor mundial de petroli i gas, pot suportar aquesta volatilitat, i ho farà. El creixement de la indústria no convencional del petroli i el gas als EUA ha creat un mercat més segur, resistent, i fiable," va dir el Departament d'Energia.

Noticias relacionadas