Un 85% ha pujat el West Texas al maig i un 40% el Brent. Aquest mes ha estat clarament el de la recuperació per al petroli després del crash -que a l'abril va fer que el West Texas cotitzés en terreny negatiu per primer vegada a la història - i després de la decisió de l'OPEP+ d'actuar i posar en marxa una retallada històrica de la producció de 9,7 milions de barrils al dia.
Així i tot, el petroli, a nivells de 35 dòlars, continua cotitzant a meitat de preu comparat amb l'inici de l'any. Per aconseguir que la recuperació no flaquegi, l'OPEP+, que tenia pensat reunir-se el 9 i 10 de juny, avançarà la seva trobada a aquest dijous amb la idea, promoguda per l'Aràbia Saudita, de prolongar aquestes fortes retallades. La rebaixa de producció de 9,7 milions de barrils al dia estava prevista inicialment per a maig i juny, i a partir de juliol la idea era que s'anés moderant gradualment. De moment, aquest pla és el que continua preferint Rússia, que no estaria d'acord amb prorrogar les retallades actuals.
Noticia relacionada
El Brent rebota un 110% desde mínimos y se dirige al hueco bajista de los 45,50 dólares"Les retallades en la producció de petroli han estat el que ha ajudat a fer que els preus del petroli es recuperin. La proposta és estendre'ls almenys un mes (juliol) i un màxim de tres mesos. Si s'acorda, el moviment pot enfortir encara més el preu del petroli West Texas i del Brent", explica Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade. El mercat també especula amb una extensió d'aquestes profundes retallades fins a finals de 2020.
La petició d'avançar la reunió a aquest dijous ha vingut de la mà d'Algèria, que ocupa la presidència rotatòria de l'OPEP. Algèria diu que això és per facilitar les vendes de petroli a Aràbia Saudita, l'Iraq i Kuwait. Rússia no hauria posat objeccions a aquest avançament.
L'OPEP+ va decidir a l'abril retallar la producció en aquesta xifra rècord de 9,7 milions de barrils diaris, que suposa prop d'un 10% de la producció mundial, per a elevar els preus, colpejats per una caiguda de la demanda a causa de les mesures de bloqueig per frenar la propagació del coronavirus.
La reducció de la producció de l'OPEP+, combinada amb una disminució rècord de la producció de països no membres, com ara els Estats Units i el Canadà, ha contribuït a elevar els preus del petroli.
LA XINA ES RECUPERA
Les últimes dades de PMI de la Xina suggereixen una recuperació del sector manufacturer. L'enquesta Caixin manufacturera de la Xina que es va publicar aquest dilluns va mostrar una lectura de 50,7, mentre que l'estimació del consens era de 49,6. La lectura anterior va ser de 49,4. Això és una bona notícia per al petroli, atès que la Xina n'és el primer importador.
"Amb les dades del PMI que suggereixen una recuperació del sector manufacturer a la Xina, i la fi dels confinaments arreu del món, el consum de petroli sembla que augmentarà a curt termini, mantenint l'impuls alcista dels preus", assenyala Jeffrey Halley, expert d'Oanda. Quant a la reunió d'aquest dijous, Halley apunta que, si es manté la disciplina de la producció, el petroli hauria de negociar el resultat sense incidents. "No obstant això, si es produeixen desacords entre l'Aràbia Saudita i Rússia sobre els objectius de producció, el repunt del petroli podria detenir-se", avisa.
En opinió d'aquest expert, el Brent sembla que avançarà cap a la zona dels 40,00 dòlars per barril, assumint que no sorgeixin sorpreses.