ep fotosrecursoibex 35 20190418092101
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'Ibex es passa al vermell amb caigudes superiors al mig punt i llastrat pels seus bancs, especialment per CaixaBank i Sabadell, que es deixen un 5% després de presentar els seus comptes trimestrals. El selectiu encara així el seu tancament setmanal deixant enrere les importants referències que han marcat el seu comportament en les últimes jornades.

  • 11.711,80
  • 0,47%

A més, persisteix la ressaca de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) del mes de juliol i del serial polític de la investidura fallida del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que promet dosis d'acció aquest estiu, però el mercat buscarà el seu camí en la banca. De moment, els valors que més pugen són Amadeus (+0,4%) i Indra (+0,9%). Els que mes cauen són CaixaBank (-5%), Sabadell (-5%) i Bankia (-3%).

Per si això fos poc, els inversors acabaran de digerir el canvi en l'orientació a futur del BCE, que va deixar les portes obertes a una retallada de tipus i a un potencial programa de compres d'actius. D'altra banda, els experts avisen que l'Ibex no és immune a les turbulències polítiques i l'absència d'Executiu acabarà per passar-li factura, mentre els partits decideixen si anar a un segon intent al setembre o a eleccions el 10 de novembre.

De tornada als resultats, les entitats catalanes han deixat una de freda i una de calenta. Sabadell (-1,6%) està aconseguint deixar enrere la crisi que va sofrir l'any passat per la integració de la plataforma de TSB i ha tancat el primer semestre amb un benefici de 532 milions d'euros. Comparant-ho amb l'any passat, el creixement és del 340,9%.

CaixaBank (-2,3%), per part seva, sofreix en bossa perquè ha hagut d'assumir aquest semestre el cost de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERE) que va llançar i ha afectat finalment 2.023 treballadors, que ascendeix a uns 978 milions d'euros. Conseqüentment, el seu benefici entre gener i juny ha caigut un 52,1%, fins als 622 milions. Si no es tingués en compte el cost del ERE, els guanys de l'entitat en aquests mesos solament haurien augmentat un 0,7%.

Fora del sector bancari, Cellnex (-1,3%) també s'ha confessat al mercat i ha tancat el seu primer semestre de l'any amb un resultat net de 0 milions d'euros respecte a les pèrdues de 31 milions registrades en el mateix període de l'any anterior. La companyia ha destacat l'increment dels seus ingressos (+11%), fins als 489 milions.

També han presentat resultats Euskaltel, AmRest i Ibercaja i en el pla empresarial destaca Telepizza que s'acomiada aquest divendres de la bossa espanyola per segona vegada en 23 anys.

Més enllà d'aquests elements, ja de per si mateix molt rellevants, es continuarà parlant de BBVA i d'aquest escàndol que, encara que en bossa no li està afectant de manera significativa, sí que està acabant amb la seva reputació... i d'això costa molt recuperar-se. L'entitat ha dit que col·laborarà amb la justícia després que la Fiscalia hagi demanat la seva imputació i el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, va tirar pilotes fos el dijous i va deixar clar que el cas està en mans dels tribunals.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, la sessió d'ahir va ser "molt volàtil", alguna cosa que d'altra banda "és normal cada vegada que tenim reunió del BCE". Però el realment important des del punt de vista dels gràfic és "que hem marcat un màxim en els 9.453 punts i just quan ens les prometíem feliços somiant amb un tancament per sobre dels 9.410 punts, el mercat en bloc es girava a la baixa i arribàvem a caure un 1%", ha explicat José María Rodríguez, analista tècnic de ‘*Bolsamanía’.

Conclusió al moviment d'aquest dijous: "els 9.410 punts són una resistència (com ja sabíem) clau". Per tant, d'ara endavant "o la superem amb claredat en preus de tancament setmanals o no ens fiarem del tot", ha afegit. "Sí, ja sé que estem repetint el mateix una vegada i una altra mes rere mes, però és el que hi ha".

Portem tres mesos laterals, amb un suport en els 8.900 i resistència en els 9.410 punts. I és la tercera vegada que intentem trencar a l'alça, "però no hi ha manera (encara)". El bo, que almenys tenim, encara que sigui en *intradía, un nou màxim creixent. O cosa que és el mateix, des dels mínims de principis de juny tenim mínims i màxims creixents... "i així no cau", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador