- Els lloguers a les seves pròpies botigues suposen el 40% del seu negoci rendista
Amancio Ortega és el propietari i fundador d'Inditex. Posseeix la majoria de les accions del grup i una fortuna estimada de més de 70.000 milions d'euros, sobretot, per aquesta participació. Però a més de la seva condició d'empresari tèxtil, Ortega és un dels 'casolans' més importants del país i el principal arrendador de botigues a Zara i la resta de marques del grup.
- 52,68€
- 0,73%
Amb aquest negoci paral·lel, l'octogenari va ingressar 21,3 milions d'euros entre gener i juny, un 6% més que l'any passat, segons consta en les notes explicatives dels comptes d'Inditex. Pontegadea Inversions, la societat patrimonial a través de la qual Amancio controla més del 50% del capital de l'empresa tèxtil, s'ha convertit des de la crisi en un dels majors inversors immobiliaris a nivell mundial.
Segons els comptes de 2016, els actius immobiliaris de Pontegadea van arribar als 6.719 milions d'euros. Aquest imperi de maó va generar l'any passat al voltant de 120 milions d'euros en ingressos i un benefici de 72 milions. Per tant, només per les botigues que lloga a Ortega al seu propi grup obté l'equivalent al 40% de la seva xifra de negoci anual, segons les dades recollides per Bolsamanía.
Per construir-lo, el multimilionari asturlleonès s'ha nodrit de la increïble font de dividends que cada any li subministra Inditex per les seves accions a l'empresa. Des de la sortida a borsa del grup ha cobrat més de 8.800 milions d'euros per aquesta via, que ja suposa uns ingressos recurrents de 1.200 milions a l'any per Pontegadea.
ZARA, DOS TERÇOS DEL GRUP
Als resultats d'Inditex del primer semestre, presentats fa dues setmanes però detallats aquest divendres, també apareix la remuneració en accions que es va embutxacar el president executiu Pablo Isla entre gener i juny. En concret, "després de complir el 100% dels objectius" marcats pel consell d'administració, l'executiu va percebre una mica més de 67.000 accions d'Inditex, valorades en uns 2,2 milions d'euros. Aquest pagament forma part de la retribució d'Isla, que el 2016 va percebre 10,3 milions d'euros i va tornar a convertir-se en l'empleat més ben pagat de l'IBEX 35.
Sota la direcció d'Isla, expert en logística després del seu pas per l'antiga Tabacalera (Altadis), Inditex ha experimentat un creixement sense igual fins a superar els 100.000 milions d'euros de valor en borsa, vuit vegades més que quan va agafar les regnes de la companyia el 2005.
Durant el primer semestre del seu exercici fiscal, les vendes d'Inditex es van elevar un 12%, fins als 1.607.100 d'euros. Zara, el seu vaixell insígnia, va suposar dos terços del seu negoci, seguida a llarga distància per Berskha (9%) i Massimo Dutti (7%). El marge brut del grup va ascendir a 6.581.000, un 11% més, situant-se al 56,4% de les vendes. El seu resultat operatiu (EBITDA) va créixer durant el període un 9%, fins a 2.292 milions.