La pujada del coure està sent meteòrica durant els darrers dies. Els preus de la matèria primera han superat els 9.000 dòlars per tona i ha signat la seva pujada més gran en cinc dies des de principis del 2021. En aquest ascens ha estat clau l'optimisme al voltant de la reobertura de la Xina i el possible augment de la demanda que portarà, cosa que ha fet que molts pensin que el coure podria situar-se per al setembre a la forquilla entre 10.000 i 12.000 dòlars. Tot i això, altres són més prudents i aconsellen no perseguir el ral·li.
Aquesta divisió d'opinions és molt marcada. Per exemple, els experts d'SP Angel destaquen les pujades del coure "davant de l'entusiasme pel futur creixement de la Xina". "Els preus del coure van registrar la pujada més gran en cinc dies des de principis del 2021 gràcies a les contínues apostes d'un augment de la demanda xinesa", remarquen, i recorden que la demanda xinesa de coure "s'ha vist llastrada per una combinació de polítiques de tancament" per la política 'zero-Covid' que ha mantingut fins ara el gegant asiàtic i per "un sector immobiliari que pateix un despalanquejament forçós".
Com apunten des de la companyia britànica, Pequín ha aixecat recentment les dues polítiques, amb una reobertura ràpida de l'economia i una relaxació de les tres línies vermelles de Xi Jinping, destinades a "refredar les descomunals càrregues de deute acumulades pels promotors després de més d'una dècada de creixement insostenible".
Això, expliquen, ha portat els operadors especulatius a realitzar "importants apostes alcistes sobre el coure als últims dies", i molts d'ells ja confien que la matèria primera "arribi als 10.000-12.000 dòlars la tona al setembre". Sobretot per l'esperat augment de la demanda. Com diu SP Angel, a tall d'exemple cal destacar que l'empresa estatal xinesa Grid té previst invertir aquest any més de 77.000 milions de dòlars a la infraestructura energètica del país, cosa que suposarà un nou impuls a la demanda de coure.
Tot i això, a Julius Baer no són tan optimistes, i aconsellen no deixar-se portar per l'optimisme exacerbat que envolta el coure ara mateix. "Ajudat per la supressió de les restriccions de Covid-19 a la Xina i les esperances d'una recuperació, el coure torna a superar els 9.000 dòlars per tona. No creiem que aquesta recuperació es tradueixi en un consum de coure molt més gran, ja que les fàbriques xineses es van mantenir obertes i la producció de productes que contenen coure (cotxes, aparells d'aire condicionat...) va continuar creixent l'any passat, concretament va augmentar més d'un 5%”, destaquen els experts del banc suís.
A més, esmenten també el mercat immobiliari xinès, encara que no tenen la mateixa visió que els analistes d'SP Angel sobre això. A Julius Baer destaquen sobre el mercat immobiliari, que representa al voltant d'una quarta part de la demanda xinesa de coure, que tampoc esperen una forta recuperació” ja que les mesures introduïdes se centren molt més a estabilitzar els promotors immobiliaris en dificultats que a estimular la construcció immobiliària". "En definitiva, creiem que la recuperació del mercat no anirà seguida d'una recuperació de la demanda de la mateixa manera", destaquen.
És més, avisen que la pujada recent "reflecteix sobretot un millor estat d'ànim del mercat més que una millora dels fonamentals, sobretot tenint en compte que l'oferta hauria de tornar a créixer per sobre de la mitjana aquest any". "Veiem un mercat del coure prou proveït aquest any i creiem que el repunt recent ha anat massa ràpid i massa lluny", destaquen.
Per això, "recomanem no perseguir el ral·li, ja que estem convençuts que al llarg d'aquest any sorgiran millors oportunitats d'entrada per beneficiar-se de les perspectives estructurals tan convincents del coure", conclouen els experts de Julius Baer al seu comentari de mercat d'aquest dijous.