- Ha reduït la seva presència al capital fins al 2,84% des de l'anterior 3,89%
- Quan Atlantia va llançar la seva OPA a 16,50 euros per acció, controlava el 10% del capital
- Ha venut més de 70 milions d'accions des de mitjans de juny
El fons d'inversió Capital Group segueix retallant la seva participació en Abertis de manera vertiginosa. Segons ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), ha reduït la seva presència a l'empresa concessionària d'autopistes fins al 2,84% des de l'anterior 3,89% comunicat durant la jornada de dimarts.
- 18,36€
- 0,00%
El fons ha explicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que dilluns passat, 2 d'octubre, va vendre un paquet de 10,34 milions de accions d'Abertis, per la qual cosa va reduir la seva presència al capital fins a l'esmentat 2,84% des de l'anterior 3,89%. Això vol dir que Capital Group està accelerant la seva sortida d'Abertis durant els últims dies, ja que el volum de títols venuts ha augmentat de manera considerable durant les últimes transaccions notificades a la CNMV.
Capital Group va arribar a controlar el 10% d'Abertis, participació que va romandre inalterada des del 27 de juliol de 2016 fins al 14 de juny d'enguany. A partir d'aquest moment, aproximadament un mes després que Atlantia llancés la seva OPA sobre Abertis a 16,50 euros per acció, va començar a vendre accions de manera constant. Encara que durant els últims dies les vendes de títols s'estan produint a major velocitat, ja que fa menys d'una setmana en controlava el 5,47%.
Capital Group, que es defineix com "una de les empreses d'inversió més gran i experiència del món", va aconseguir la seva màxima participació a Abertis el passat 27 de juliol de 2016, quan va duplicar la seva presència en el capital fins al 10,08% des de l'anterior 5,1%. En total, va passar a controlar un paquet de gairebé 100 milions d'accions (99.880.000 de títols, en concret). Actualment, controla 61.070.000 d'accions.
Amb aquesta estratègia, Capital Group no sembla molt segur que ACS, presidida per Florentino Pérez, finalment es decideixi a llançar una contraopa. No obstant això, la companyia del president del Reial Madrid va comunicar divendres passat a la CNMV que seguia analitzant l'operació i a més va confirmar que estudia utilitzar la seva filial alemanya, Hochtief, per articular l'oferta.
SEGUEIX ANALITZANT UNA OPA COMPETIDORA
ACS "segueix estudiant una possible OPA competidora sobre la societat Abertis, amb assistència d'assessors externs", va explicar el comunicat enviat al regulador. El grup presidit per Florentino Pérez ha afegit que ha "mantingut reunions amb possibles inversors i amb entitats financeres, sense que fins a la data hagi pres cap decisió sobre això".
D'altra banda, ha assenyalat que "la qüestió no ha estat sotmesa a la deliberació i acord del Consell d'Administració" i que "entre les fórmules estudiades s'ha considerat la possibilitat que l'OPA sigui realitzada amb la participació de Hochtief", la seva filial alemanya en la qual controla el 72% del capital.
La menció de Hochtief al comunicat d'ACS va ser la principal novetat, ja que fins al moment no havia precisat com pensava articular una contraopa. També el fet que s'hagi mantingut converses amb inversors i entitats financeres és crucial.
Segons han comentat els experts de Berenberg, ACS busca formar un consorci amb diversos fons d'inversió utilitzant el balanç de Hochtief. Això li permetria conservar el ràting atorgat per Standard & Poor's, mentre la seva filial alemanya elevaria el seu nivell d'endeutament, però sense perdre tampoc la seva qualificació creditícia.
En aquest escenari, ACS, a través de Hochtief, es faria amb el control d'entre el 25% i el 33% del capital. Si Hochtief financés aquesta participació mitjançant l'emissió de deute al 100%, seria l'escenari que crearia més valor (per això és clau el finançament dels bancs, ja que el cost del deute negociat per Atlantia ha estat de tan sols l'1,9%.
Encara que ACS té també l'opció de reduir la seva participació en Hochtief fins al 55% i finançar la resta de l'operació amb deute. I posteriorment, també podria vendre actius d'Abertis, com Cellnex, per rebaixar el preu total de la transacció. Finalment, està per veure el paper que jugaria La Caixa en aquesta oferta. L'entitat catalana controla el 22% d'Abertis i, si romangués en el capital mitjançant un canvi d'accions com l'ofert per Atlantia, també abaratiria la contraopa.
ABERTIS MARCÓ UN NUEVO RÉCORD EN 17,37 EUROS
Les accions d'Abertis van pujar un 2%, fins a 17,37 euros (nou rècord històric), després que el fons britànic TCI, com va avançar aquest dijous 'Bolsamanía', comprés l'1% del capital en plena OPA d'Atlantia. El grup italià ha ofert 16,50 euros per cada acció d'Abertis, però si finalment Florentino aconsegueix armar una OPA competidora, haurà de 'gratar-se la butxaca' per emportar-se el 'gat a l'aigua' (cosa que d'altra banda ja ha confirmat que està disposada a fer).
A l'entrada de TCI al capital d'Abertis s’hi suma la presència addicional del fons Elliott Capital Advisors, amb seu als Estats Units, que ha declarat un altre 1% del capital del grup de concessions. TCI, gestionat per l'inversor britànic Christopher Hohn, que és el màxim accionista individual d'Aena, en controlar l’11,3% del capital del gestor dels aeroports espanyols. Es dóna la circumstància que TCI sí que va donar suport al llançament d'una contraopa per part d'Aena sobre Abertis, però finalment el Consell d'Administració d'Aena, controlat pel Govern espanyol, no va aprovar aquesta operació.
En aquest escenari, el proper pas d'aquesta 'saga' serà conèixer quan autoritzarà la CNMV de manera definitiva l'OPA d'Atlantia. El passat 3 de juliol, la CNMV va admetre a tràmit la sol·licitud d'autorització de l'OPA i ara el següent pas és autoritzar de manera definitiva l'operació. Tot i que el mercat espera que es produeixi en un termini breu, des del regulador van explicar a 'Bolsamanía' que no hi ha un termini límit per donar 'llum verda' a l'OPA.
En qualsevol cas, quan això succeeixi, ACS tindrà de termini per plantejar la seva possible contraopa fins a cinc dies abans que conclogui el període d'acceptació que es fixi per a la d'Atlantia, un cop aprovada. Aquest període d'acceptació, segons el Reial Decret 1066/2007, de 27 de juliol, sobre el règim de les ofertes públiques d'adquisició de valors, no serà inferior a quinze dies naturals ni superior a setanta.