- Brookfield va negociar amb els Villar Mir la compra de plantes hidroelèctriques a Galícia
- El 2012, el fons es va aliar amb Abertis per comprar el negoci d'OHL al Brasil
- Les accions d'OHL van pujar aquest divendres un 0,2%, fins a 5,18 euros
Continua el tràfec de grans inversors al sector de les infraestructures i construcció a Espanya. Brookfield, gestora d'inversions amb un valor en borsa de 42.000 milions i més de 200.000 milions en actius sota gestió, acaba de revelar la compra del 3% del capital de la constructora OHL, que acaba de tancar la seva reestructuració.
- 0,33€
- 2,06%
L'operació s'ha conegut ara -segons el registre enviat a la CNMV amb data de 17 de gener-, tot i que el fons assenyala que compta amb interessos en la companyia espanyola des de finals de novembre de 2017, poc després que OHL tanqués el seu sanejament amb la venda de la filial de concessions al fons australià IFM per 2.235 milions d'euros. Amb aquesta injecció de fons, la constructora espanyola ha aconseguit recuperar l'equilibri financer, eliminar el seu deute i arribar a una posició financera en positiu.
El gegant d'inversions canadenc, que acaba d'aixecar un nou fons d'infraestructures, s'incorpora a l'accionariat d'OHL en mode oportunista, en vigílies que s'amortitzi el 4% del seu capital que es troba en autocartera i que reparteixi un dividend extraordinari, encara sense especificar, que el president Juan Miguel Villar Mir va plantejar a la Junta d'Accionistes del passat 9 de gener.
L'aparició de Brookfield en el capital d'OHL no és una sorpresa per a la família Villar Mir, que els coneix bé perquè amb ells van negociar la venda d'actius energètics de Ferroglobe, liderada per Javier López Madrid i una altra de les empreses del Grup Villar Mir. La posició de Brookfield -que controla 8,9 milions d'accions d’OHL- està valorada en uns 45 milions d'euros als preus actuals de cotització i arriba al 2,99% del capital, percentatge que s'elevarà quan OHL s'amortitzi la seva autocartera.
VELLS CONEGUTS
No és la primera incursió de Brookfield a una empresa espanyola. El 2012, el fons canadenc va sortir en ajuda d'Abertis, sota el foc creuat de les opes d'ACS i Atlantia, per quedar-se amb el que avui és Arteris i que fa cinc anys era OHL Brasil. Des de llavors és el soci de la companyia espanyola participada per La Caixa.
Com a part d'aquella operació al Brasil, OHL va passar a convertir-se en el major accionista d'Abertis, donant el relleu a la constructora ACS de Florentino Pérez, ja que part del pagament es va realitzar en accions de la concessionària catalana. Aquell moviment va permetre que ACS, que el 2012 perdia milers de milions d'euros en Iberdrola, aconseguís fer caixa amb la seva participació i pogués sortir de l'atzucac financer en què estava ficada.
En aquesta arrencada de 2018, Brookfield ha tornat a creuar-se en el camí tant amb ACS com amb OHL. Amb la primera està negociant la compra de la participació del 26% a l'empresa de renovables Saeta Yield, mentre que amb la constructora dels Villar Mir acaba de començar una relació accionarial.
Segons informa elEconomista, el fons australià IFM, nou propietari d'OHL Concessions, renombrarà tota la cartera d'autopistes, ports i aeroports sota la marca Aleatica. L'operació de venda d'aquests actius no conté clàusula de no competència ja que OHL ja ha manifestat que participarà en el procés de subhasta de les autopistes rescatades per l'Estat, la re-licitació està valorada en més de 1.000 milions. Per a això necessitarà aliats com Brookfield.