Si crèiem que ja ho havíem vist tot amb Donald Trump i la seva particular manera de negociar, empenyent el seu oponent contra les cordes, l'Aràbia Saudita ha posat en marxa un estratagema perquè Rússia canviï d'opinió sobre el petroli que no té res a envejar a les estratègies del president dels EUA. Els saudites han fet saltar pels aires les negociacions, i estan provocant precisament el contrari del que estaven buscant. Si es volia arribar a un acord per fer pujar -o almenys mantenir- els preus del petroli, l'Aràbia Saudita ha fet un tomb de 180 graus per provocar-ne l'enfonsament, després que Rússia no es volgués sumar a les retallades acordades per l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) la setmana passada.
"És difícil d'entendre què espera guanyar-hi (l'Aràbia Saudita) atacant d'aquesta manera, però potser la idea és donar a Rússia una mostra del que li espera si no pacta, amb l'esperança d'atreure-la de nou cap a la taula de negociació", diu Craig Erlam, analista d'Oanda. "És un moviment audaç que, de moment, ha causat el caos al mercat", afegeix.
L'Aràbia Saudita va anunciar aquest cap de setmana descomptes massius als seus preus de venda oficials del petroli per a l'abril i, segons diferents fonts, s'estaria preparant per augmentar la seva producció per sobre de la marca dels 10 milions de barrils per dia. Amb aquesta mesura, ha provocat un enfonsament del petroli del 30%, fins a 30 dòlars el barril.
"Putin no és dels que es fa enrere, però potser ho haurà d'acabar fent."
"L'Aràbia Saudita potser espera intimidar Rússia amb l'enfonsament de preus, però segur que Rússia estarà contenta de veure sofrir el petroli de lutita dels EUA", explica Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com. "Putin no és dels que es fa enrere, però potser ho haurà d'acabar fent. Ara mateix, no veiem cap via perquè l'OPEP+ es reconstrueixi, encara que la gravetat de la caiguda del petroli després de mesos de feblesa podria obligar els antics aliats a tornar a la taula", matisa Wilson.
Els experts avisen que trigarem "molt temps" a tornar als nivells del petroli abans de l'enfonsament. "No és una bretxa que es tanqui fàcilment", asseguren des de Markets.com. "Al costat de la destrucció de la demanda i la incertesa sobre el seu futur creixement pel coronavirus, un col·lapse de la capacitat de l'OPEP per controlar l'oferta és una situació 'ultra-baixista' per al petroli", precisen.
La pitjor amenaça per als mercats ara mateix és el risc creditici, ja que les companyies de lutita dels EUA tenen al davant un "mur de venciments" de deute durant els pròxims trimestres. Els analistes anticipen que la indústria d'esquist dels EUA sofrirà la pitjor part d'aquest col·lapse. Al gener, Moody's ja va advertir sobre uns "sorprenents" 86.000 milions de dòlars en venciments de deute que vencen durant els pròxims dos anys, cosa que deixa al mercat d'esquist dels EUA exposat a un alt nivell de risc de fallida.
Berenberg també veu en l'actuació de l'Aràbia Saudita una "tàctica de negociació dissenyada per fer retornar Rússia" a la taula de negociació, al mateix temps que avisa que és poc probable que aturi el sagnat" del mercat a curt termini. Recorden aquests analistes que, a més de no arribar a un acord sobre realitzar retallades addicionals d'1,5 milions de barrils diaris, l'OPEP+ no va renovar les retallades de producció actuals. "Això significa que, a partir de l'1 d'abril, no hi haurà restriccions a la producció de l'OPEP", recalquen.
Goldman Sachs, finalment, rebaixa les seves previsions de preu dels petroli fins a 30 dòlars per barril al segon i tercer trimestre d'enguany, amb possibilitat que caigui a 20 dòlars en el pitjor escenari. El banc estatunidenc parla d'un "Nou Ordre del Petroli" i el retorn a les tensions del passat entre els productors de petroli de baix cost (esquist) i els productors de petroli de cost més elevat, i no preveu cap acord entre Rússia i l'OPEP... ara com ara.