• Els 'curts' s'han replegat en DIA un 1,76% del capital durant el passat mes
  • La cadena de supermercats segueix sent la companyia més pressionada per davant de Técnicas Reunidas, Cellnex, OHL i Almirall
cbalcistabajista54

Els baixistes segueixen sense descansar a l'estiu. Mentre es desploma la negociació borsària i s'incrementen els dubtes en la renda variable després del ral de principis d'any, les tensions geopolítiques i el repunt de l'euro/dòlar, els fons de cobertura habituals en les vendes en curt de la borsa espanyola han aprofitat per endurir la pressió en 25 companyies.

Paral·lelament, han reduït les seves posicions curtes en 18 valors, especialment en DIA, en què continuen amb el replegament que van iniciar des dels nivells rècord que els fons de cobertura van arribar el 7 de juliol amb un 24,86% fins al 18,24% del capital . El descens va ser de l'1,76% del capital a l'agost. No obstant, la cadena de supermercats dirigida per Ana María Llopis i Ricardo Currás segueix sent el valor més pressionat pels baixistes.

  • 9,09€
  • -0,82%

Dia

  • 0,01€
  • -0,78%
  • 11,49€
  • -0,17%
  • 4,44€
  • -1,38%

Aquests inversors aposten contra l'evolució d'una acció. El mètode tradicional -també poden usar derivats- és prendre prestat un títol i vendre’l quan el reben, abans de recomprar-lo al mercat quan van a tornar-lo al seu propietari. Si en aquest procés cau, el baixista, generalment fons de cobertura de grans gestores o de companyies de Regne Unit, Estats Units o paradisos fiscals, guanyen diners (vegeu vídeo sobre el funcionament de les posicions curtes). La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) recopila les posicions que superen el 0,2% del capital i publica cada dues setmanes els agregats per empresa, mentre que actualitza diàriament els moviments individuals de més del 0,5%.

El regulador va publicar aquest dilluns l'última actualització de les sumes de posicions curtes de cada empresa, amb dades actualitzades fins al divendres 1 de setembre. En comparació amb el 4 d'agost, el major increment de 'curts' es produeix en Almirall, en passar del 2,74% al 2,81%. Els 'curts' s'han acarnissat amb el grup farmacèutic des que va publicar pèrdues de 73 milions d'euros durant el primer semestre pel seu negoci nord-americà. La companyia cau un 40% en borsa en l'acumulat de l'any i redueix la seva capitalització borsària fins als 1.500 milions. El baixista més agressiu és Marshall Wace, un 'hedge fund' britànic que està entre els més habituals en aquests registres, amb un 1,59% del capital.

Técnicas Reunidas pateix el segon atac més baixista d'agost, amb un increment de l’1,61% del capital fins a situar l'agregat de posicions curtes al 14,53%. La companyia d'enginyeria del sector petrolier es desploma un 25% al parquet el 2017, i té 10 fons amb més d'un 0,5% del capital apostat contra els seus títols. En destaquen AKO Capital (1,92%) i AHL Partners (1,32%).

El tercer i últim valor en què els 'curts' endureixen la seva aposta per sobre de l'1% del capital és en Telefónica, en què passen de l’1,91% fins al 2,92% en quatre setmanes. La inversió baixista supera els 1.300 milions d'euros, la major xifra al parquet, davant d'un valor en borsa de 45.100 milions. De fet, suporta la posició curta més elevada, amb 700 milions posicionats per part dels fons de cobertura de Boussard & Gavaudan, que tenen un 1,6% del capital de la 'teleco' que presideix José María Álvarez-Pallete, i que se situa ja entre les 10 cotitzades amb més volum de 'curts'.

El moviment a l'alça també és destacat en Ercros i Siemens Gamesa, amb més del 0,8% del capital d'augment en cada cas, mentre que en Tubacex augmenten en un 0,7% del capital, i en Cellnex, Enagás, Axiare i Indra en més del 0,4%. Per sobre del 0,2% del capital es troba l'escalada en Mediaset, Grifols, Meliá, Naturhouse, Neinor i Pharma Mar. Mentre que, en menor mesura, creixen en Atresmedia, Sacyr, Bankia, Viscofan, BME, Pescanova, Sabadell, Sant Josep i Acerinox.

Per contra, els fons de cobertura han tancat curts especialment en DIA, però també en Merlin, en què redueixen la pressió en un 0,61% del capital, i en Mapfre i Hispània, en els quals ho fan al voltant del 0,5%. A més, les posicions curtes cauen en Telepizza, Colonial, Amper, OHL, NH Hotel, Ence, Lar Espanya, Ebro Foods, Abengoa, Euskaltel, Ferrovial, Quabit, Solaria, Saeta Yield i Ezentis.

Noticias relacionadas

contador