- El banc asturià ha culminat amb èxit la seva ampliació de capital de 500 milions d'euros
- Demà comencen a cotitzar gairebé 2.000 milions d'accions i s’hi podran obrir posicions baixistes
Liberbank ha aconseguit un nou accionista de gran prestigi internacional. Es tracta de Norges Bank, el fons sobirà de Noruega, que ha declarat una participació del 3,26% al capital.
- -
- -
Norges Bank, que ha reduït durant els últims dies la seva participació en Técnicas Reunidas, controla de manera directa el 2,392% de Liberbank (22.260.000 d'accions). A més, manté en préstec un altre 0,868% addicional (8 milions de títols), segons el document enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Liberbank també és notícia perquè la pròpia CNMV ha aixecat la prohibició d'obrir posicions en curt (baixistes) sobre la seva capital a partir de demà, acordada el 12 de juny de 2017 després de la crisi de Popular i prorrogada el 12 de juliol i el 12 de setembre de 2017.
El regulador afegeix que "tal com es va anunciar al moment de disposar-la, tot i que la pròrroga de la prohibició adoptada el 12 de setembre de 2017 s'ha estès fins al 30 de novembre, la intenció de la CNMV era que la prohibició s'aixequés tan aviat com el procés d'ampliació de capital es completés". Demà comencen a cotitzar 1.996 milions de noves accions emeses per Liberbank en el marc de l'esmentada ampliació.
Just abans de l'inici de l'operació, els seus accionistes de control, les tres caixes d'estalvis que van fundar l'entitat, van perdre la majoria del capital. En concret, Caixa Astúries (Cajastur) ha passat de controlar el 44% a tenir-ne tan sols el 24%. Caja Extremadura ha reduït la seva presència del 9% al 4,7%; i Caixa Cantàbria, fins al 3,3% des del 6,3%. Aquestes tres caixes van vendre 181 milions a 0,67 euros per títol, en una operació que els va aportar 121.500.000 d'euros. Amb aquests diners, han finançat la seva participació durant l'ampliació, una maniobra coneguda com 'operació blanca'.
ENTRADA DE FONS D'INVERSIÓ I ESPECULATIUS
Tant aquesta desinversió com l'ampliació han obert la porta a nous accionistes o han permès ampliar la seva participació a altres que ja hi eren. Un fons d'inversió britànic, un altre nord-americà i tres amb seu a les Illes Caiman han aprofitat per consolidar-se o irrompre en l'accionariat. El cas més destacat és el d’Oceanwood Capital Management, amb seu al Regne Unit però amb filials a Irlanda i Malta. Fundat pel 'tauró' financer Christopher Gate, antic banquer de Goldman Sachs, Oceanwood ha convertit la borsa espanyola en un dels seus camps d'acció favorits.
Lansdowne Partners, Double Black Diamond Offshore y Arrowgrass Master Fund controlen gairebé el 5% del capital de Liberbank a través d'instruments financers derivats
En el cas de Liberbank, ha aprofitat l'ampliació de capital per augmentar la seva presència fins a gairebé 16% des de l'anterior 12%. D'aquest percentatge, controla de manera directa a través d'accions el 8,6%, mentre la resta s'articula mitjançant un instrument financer anomenat 'equity swap'.
A més d’Oceanwood, un altre gegant de l'univers inversor, en aquest cas nord-americà, ha declarat una participació rellevant en Liberbank. Es tracta de Wellington Management, amb domicili a Boston, Estats Units, presència en companyies de 65 països i un bilió de dòlars d'actius sota gestió, que controla el 4,15% del capital de manera directa, a través de gairebé 39 milions d'accions.
Per la seva banda, Lansdowne Partners, amb domicili a George Town, Illes Caiman, controla l'1% del capital mitjançant 10 milions de contractes per diferència (CFDs), un instrument financer derivat utilitzat per a operacions especulatives. En la mateixa línia, Double Black Diamond Offshore, amb domicili a Camana Bay, també en Illes Caiman, controla gairebé l’1,3% del capital a través d'un 'equity swap'.
Una tercera entitat, també amb seu a Illes Caiman, Arrowgrass Master Fund (controlada al seu torn pel fons londinenc Arrowgrass Capital) ha declarat el 2,778% de Liberbank a través de 25,85 milions de CFDs. Aquestes tres entitats controlen a prop del 5% a través de derivats.
La presència d'aquests fons evidència el viratge patit en l'accionariat de l'entitat, on les caixes han deixat pas als financers. I manifesta al mateix temps que les gestores confien que l'actual valoració del banc, la capitalització equival a 0,4 vegades el seu valor en llibres, deixa un marge alcista que incrementa el seu atractiu per als inversors amb vista a una venda futura a uns múltiples millors.