Després que la trobada es cancel·lés el dilluns, aquest dijous es reuneixen els grans productors de petroli del món per decidir si finalment es retalla o no la producció. Sembla clar que els membres de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli), encapçalats per l'Aràbia Saudita, es presentaran a la cita. També sembla clar que hi serà Rússia, ja que Moscou i Riad són els principals actors a la guerra de preus que ha enfonsat el petroli. I també és molt probable -no n'hi ha certesa absoluta- que hi seran els Estats Units, tot i que es desconeix fins a quin punt participarà en la decisió que s'acabi adoptant.
Trump va dir la setmana passada que l'Aràbia Saudita i Rússia havien arribat a un acord per reduir la producció en 10 milions de barrils diaris, fins i tot 15. Això va disparar el petroli un 30%, juntament amb l'anunci que l'OPEP+ es reuniria el dilluns per discutir el tema. Els experts continuen pensant que una retallada de tal magnitud és poc probable (al març no van ser capaços de posar-se d'acord en una reducció d'1,5 milions, i és això que va desencadenar la guerra i l'enfonsament dels preus). En tot cas, hi hauria alguna possibilitat més de veure un acord d'aquesta envergadura si finalment els EUA s'afegeix a aquesta rebaixa, cosa que es complica perquè les lleis antimonopoli impedeixen als productors de petroli d'esquist nord-americà influir en els preus.
Noticia relacionada
El culebrón del petróleo: del recorte improbable a la coalición mundial imposibleAmb totes les opcions sobre la taula, el petroli arriba a aquesta cita recuperat després de la forta pujada de la setmana passada. El Brent cotitza per sobre dels 30 dòlars i el West Texas, entorn dels 25 dòlars. Això, després d'haver-se enfonsat fins a mínims de gairebé dues dècades.
"S'espera que la reunió virtual d'aquest dijous vagi millor que la del dilluns, que va ser cancel·lada després de la tensió dialèctica entre l'Aràbia Saudita i Rússia durant el cap de setmana. Ni tan sols no és clar qui assistirà a aquesta reunió, i molt menys qui participarà a les retallades i com es coordinaran", reconeix Craig Erlam, analista d'Oanda.
"El rang de resultats de la reunió va des de cap retallada, més hostilitat i escalada a la guerra de preus, fins a un gran acord incloent als EUA. Com es pot cotitzar això? Amb extrema dificultat, sembla", ironitza aquest expert.
HI HAURÀ RETALLADA
Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade, es mostra més optimista que Erlam sobre el resultat del cim. "Una cosa és segura, el dijous tindrem retallada, i això significa un augment dels preus del petroli", afirma taxatiu. En opinió d'aquest expert, els preus han tocat fons, i el petroli és, en aquests moments, una oportunitat d'inversió.
Aslam considera que és probable que els EUA estigui disposat a reduir la producció si el petroli es manté per sota dels 35-30 dòlars, per l'impacte negatiu que això té per a la majoria dels productors d'esquist, que fixen el seu preu d'equilibri en 40 dòlars.
"Una retallada de 10 milions de barrils per dia no és suficient perquè els preus pugin a més de 35 dòlars. El que necessitem aquí és un missatge fort i un es farà 'el que sigui necessari'. Si els EUA s'uneixen a l'OPEP+ en la retallada de la producció, el missatge serà fort per a la indústria. Llavors fins i tot una petita retallada de producció, per exemple uns 10 milions, podria ser suficient per impulsar els preus a l'alça. No obstant, sense els EUA a bord, fins i tot una retallada de 15 milions de barrils per dia podria no ser capaç d'empènyer el preu per sobre de 40 dòlars", augura Naeem Aslam.